nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

Els avisos d'aus mortes es disparen davant la psicosi per la grip aviària

El Govern prepara mesures per qui entri en contacte amb aus infectades

Els avisos al Servei d'Emergències de les Balears 112 per la troballa d'aus mortes s'han multiplicat els darrers dies. Aquesta situació ha coincidit amb la psicosi que ha creat entre la ciutadania la proliferació de casos de grip aviària a la Unió Europea (UE) i l'anunci de l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de Nacions Unides (la FAO) que Balears està en la ruta de les aus migratòries que poden transmetre-la.

En concret, l'112 va posar en marxa el cap de setmana passat un protocol per definir els avisos de troballes d'aus mortes. Així, mentre que en tot el cap de setmana en va rebre 16, dilluns foren 15 i ahir dematí 8 més. Per tant, la mitjana diària s'ha multiplicat notablement respecte al cap de setmana i ha arribat a triplicar-se. Segons fonts de l'112, «fins ara no era normal que la gent avisàs el nostre servei quan trobava una au morta».

Pel que fa als avisos rebuts ahir, 5 feien referència a la mort d'aus silvestres, un altre a la trobada d'un ocell salvatge ferit, un altre a la mort d'una au domèstica i una altra a la mort en una granja de tres ànecs en una setmana.

A partir del moment que l'112 rep un avís, el servei d'emergències es posa en contacte amb els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, si es tracta d'una au salvatge, o de la d'Agricultura, si és un animal de granja, i aquests departaments analitzen l'animal i, si s'escau, n'envien una mostra als laboratoris de referència d'Algete (Madrid). Tanmateix, fins ara les mostres de prop de 300 aus enviades a aquest centre des de les Balears han donat resultat negatiu.

Així i tot, el Govern ha preparat un document de mesures de seguretat i higiene per a les persones que puguin entrar en contacte amb animals infectats pel virus de la grip aviària (H5N1). Així, el document de la Conselleria d'Agricultura recomana l'ús de guants de nitril, vinil o goma impermeables d'un ús; de protectors respiratoris; d'ulleres protectores i de roba impermeable. A més, aconsella seguir un tractament de profilaxi amb antivirals i la vacunació del virus de la grip humana estacional, a pesar que aquesta acció no és efectiva per evitar els danys causats per la grip aviària.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris