cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

La pluja i el calabruix amenacen la setmana de carnaval fins diumenge

A més, les baixes temperatures afavoriran nevades en els cims més alts

El centre territorial a les Balears de l'Institut estatal de Meteorologia (INM) va advertir ahir per boca del seu director, Agustí Jansà, que les Balears romandran sota l'amenaça de pluges de fins a 15 litres per metre quadrat i hora entre avui i diumenge, coincidint amb la setmana de carnaval. De fet, fins ahir dematí havia plogut a alguns indrets de les Balears, com a l'Aeroport de Menorca (5 litres); a Capdepera (2); al Port de Pollença (7); a Lluc (1); a Alfàbia (3) i a sa Pobla (11); al puig del Toro (22), i a Inca (8). Així i tot, Mallorca manté un dèficit de pluges del 15 per cent i Menorca del 19 per cent, respecte de la mitjana històrica.

Igualment, segons les observacions realitzades pel metereòleg, les previsions apunten que «les pluges seran dèbils o moderades» i que es repetiran al llarg de la setmana, tot i que de forma discontínua.

Pel que fa a la forma en què està previst que es manifestin aquestes precipitacions, Jansà va informar que «a algunes zones hi pot haver calabruix». Si finalment es confirma que plourà en forma de calabruix, com ahir ja va passar ocasionalment, les precipitacions prodrien fer malbé algunes plantacions agràries.

D'altra banda, el director del centre territorial de meteorologia va advertir que «als cims més alts hi podrà nevar». De fet, segons el científic, «si la cota de neu estava avui (per ahir) a 900 metres, demà (avui pel lector) estarà a uns 1.100 metres i divendres baixarà un altre pic fins a 900 metres». D'aquesta manera, la setmana podria acabar amb els cims més alts coberts de neu.

En part, les probabilitats que hi hagi precipitacions en forma de neu es deu a les baixes temperatures que s'estan registrant a les Balears. De fet, les mínimes al pla han arribat a ser de zero graus (a Sont Sant Joan) i negatives a la serra de Tramuntana. Així i tot, les altes no són extremadament baixes (arriben als 14 graus) i, fins i tot a llocs com a Portocolom es troben en els valors normals, arribant als 17 graus.

Finalment, el temporal que afectarà les Balears aquests dies també podria perjudicar la navegació, ja que Jansà espera per demà «vents forts», amb velocitats que arribarien a fregar els 80 quilòmetres per hora, i que provocarien certa inestabilitat a la mar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris