nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

El PSM denuncia que l'endeutament del Govern supera els 4.200 milions

Sampol acusa Matas d'«irresponsable» perquè «hipoteca» fins l'any 2033

El portaveu del PSM, Pere Sampol, denuncià ahir que l'endeutament generat pel Govern de Jaume Matas en dos anys i mig de legislatura ja arriba a 4.204 milions d'euros (700.000 milions de pessetes). El nacionalista criticà la «irresponsabilitat gravíssima» del Gabinet del PP perquè ha compromès despesa fins l'any 2033 i «hipotecarà» els vuit governs següents.

Segons els càlculs de Sampol, entre els crèdits subscrits per l'Executiu i les empreses públiques, les despeses plurianuals i les previsions del pressupost d'enguany, el nou endeutament de la Comunitat Autònoma se situa en 4.204.533.733 euros. La xifra no tindria en compte ni les despeses plurianuals contretes durant el darrer trimestre del 2005, ni la liquidació del pressupost d'enguany ni les noves partides per a l'hospital de Son Espases.

El portaveu parlamentari advertí que el Govern no té doblers ni per pagar les subvencions i ha arribat a l'extrem de recórrer a expedients plurianuals "comprometent despesa per diversos anys" per sufragar-les. Aquest seria el cas de Semilla, empresa pública d'Agricultura que entre despesa plurianual i crèdits suma 82 milions d'euros a pagar en 15 anys; o de les de Turisme, amb 194 milions de deute.

Entre els elements que explicarien el fort endeutament de l'Executiu s'hi trobarien, segons la diputada Joana Lluïsa Mascaró, les dues autopistes d'Eivissa, amb un pressupost inicial de 8'5 milions i que en costaran 480. «Matas ha eludit tota la legislació i ha anat en contra de la seva pregonada política d'austeritat», asseverà Sampol, que criticà la «doble moral del PP», que durant la legislatura passada «ofegava» el Govern del Pacte i criticava un endeutament molt inferior a l'actual.

El nacionalista, que avui interpel·larà sobre aquesta qüestió el conseller d'Hisenda, Lluís Ramis d'Ayreflor, advertí que el Govern més perjudicat serà el que sortirà de les eleccions del 2007, perquè «no tindrà capacitat de gastar per desenvolupar polítiques pròpies». A més, recalcà que l'endeutament s'ha produït en un moment «greu» perquè a partir del 2007, es començarà a notar la retallada d'ajuts europeus per a l'agricultura i la indústria.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris