nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

La proliferació de la processionària dispara les al·lèrgies a Mallorca

Medi Ambient activa mesures d'urgència per controlar la plaga

L'espectacular increment de bosses de processionària que s'ha produït les darreres setmanes a Mallorca s'està notant en l'agreujament de les al·lèrgies que les erugues provoquen en gran quantitat de persones. Segons la doctora Ramona Soler, metgessa del servei d'Otorinolaringologia de Son Dureta, «molta gent confon les al·lèrgies al pol·len del pi amb les que provoca la processionària, que en aquest moment està en plena eclosió».

La doctora recordà que aquesta plaga provoca en els al·lèrgics efectes «dramàtics», que es poden resumir en greus problemes dermatològics i oftalmològics com la dermatitis utòpica, urticàries o conjuntivitis.

En tot cas, l'especialista incidí que són les erugues les que estan causant aquesta problemàtica, perquè el pol·len del pi, encara que molt vistós com el de les mates, «és massa gros i els filtres naturals que les persones tenen al nas impedeixen en gairebé tots els casos que aquest pol·len quasi els els afecti». Les plantes més agressives per a les al·lèrgies respiratòries són les que tenen el pol·len més petit, com les gramínies o l'olivera.

De fet, la doctora Soler recordà que el passat fou un any molt dolent per a les persones que pateixen aquest tipus de trastorns. Per la seva banda, la directora general de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Joana Xamena, confirmà que des de fa dues setmanes els tècnics de la Conselleria han detectat aquest important increment, «encara que no s'arriba als nivells de fa uns anys, quan la situació fou greu».

Segons explicà Xamena, «aquesta explosió de processionària era molt mala de predir», ja que el paràsit té un «biocicle molt complicat i imprevisible. De fet les larves poden romandre fins a 6 anys incubant i, quan tenen condicions climatològiques adequades, com les actuals, eclosionen».

Per tot això, els tècnics estan activant tractaments d'urgència, a la vegada que s'ha signat un conveni amb associacions de caçadors perquè aquests rebentin les bosses de processionària dels pinars.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris