cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

Cala Major, a la cruïlla de la reconversió

Uns vuit establiments d'allotjament turístic es troben emmarcats dins l'àmbit d'acció del PERI de la zona

Si ens situam al començament del carrer Bartomeu Fons de Cala Major, d'esquena a la mar i amb la vista posada sobre la muntanya de na Burguesa, podrem veure, escortats per vuit enormes monuments al formigó "els quatre edificis Impala i els Pullman, Panam, Randa i Deià", a la nostra esquerra l'hotel Husa Zenith i just davant nostre l'hotel Dalí. Ambdós establiments pertanyen a una mateixa època, la de l'expansió turística de prinicipis dels seixanta.

El Zenith i el Dalí representen les dues cares d'una mateixa realitat turística. Mentre que el primer sobreviu amb escassos recursos a un futur incert, el segon inicia una nova etapa després d'una important remodelació que ha costat 600.000 euros. L'única realitat que els uneix és un entorn degradat. Aquests establiments són dos dels vuit que es troben dins l'àrea d'influència del futur Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de la barriada de Cala Major.

La rendibilitat del negoci «no és com per amollar coets», admet Francesc Garcia, director de l'Husa Zenith i president de l'associació hotelera de la zona. Tot i les insondables incerteses del futur i una debilitada estructura, el Zenith es resisteix a morir o a reconvertir-se. «Qualsevol canvi a residencial el situam per d'aquí a deu anys», afirma Garcia.

Esponjament, canvi d'ús de places turístiques a residencials, obertura de nous vials, embelliment de l'entorn i rebaixa de la capacitat edificatòria. El barri es troba actualment davant la cruïlla de la reconversió.

Cala Major és un autèntic laberint d'ombres, a través del qual descobrim la dramàtica empremta del passat. A cada cap de cantó trobam mostres del monstruós culte al ciment i el formigó, desordenat i cruel.

El PERI que actualment es tramita a l'Ajuntament de Palma ha de servir per posar les bases per a la rehabilitació integral "turística i residencial" d'aquesta àrea ubicada a l'extrem de Ponent de la badia. Un necessària reestructuració de la seva fesomia que per molts arriba excessivament tard i malament.

Segons Francesc Garcia, aquesta actuació urbanística «arriba amb vint anys de retard. A més, és plena de contradiccions i incoherències, com és la tolerància municipal amb els edificis Pullman. Ens sentim enganyats pels responsables urbanístics. Els demanàrem poder esbucar els nostres establiments sense perdre edificabilitat, però al final no ens donen altra sortida que esperar».

La zona hotelera de Cala Major només ofereix prop de 3.000 places d'allotjament. La proximitat a Palma la fan propícia per a un turisme de convencions, de negocis i de gent gran. Gràcies a això i a una aposta de futur, l'hotel Dalí supera la temporada baixa amb una ocupació mitjana del 50%. El propietari i director és Joan Vich, un home amb llarga experiència en el turisme i que havia dirigit el Nixe Palace i el Port Adriano. Vich lamenta que després d'haver escomès una reforma, valorada en 600.000 euros, «l'Ajuntament continua mans plegades sense fer res per millorar l'entorn. És més, fins i tot els acaba perdonant la vida als Pullman, Panam, Randa i Deià».

Actualment, Cala Major no se sembla ni de lluny a la zona turística capdavantera que va ser en el passat, quan la seva oferta d'allotjament superava les 23.000 places hoteleres. La reconversió sembla que és l'única sortida possible a un negoci només reservat per a aquells que són capaços d'adequar la seva oferta a una demanda de cada dia més exigent. Tot i això, els hotelers no veuen viable una reconversió en habitatges, ateses les excessives penalitzacions que imposa el PERI, a banda de la reducció un 20% de l'edificabilitat.

Clients vacacionals a l'estiu i de negocis a l'hivern constitueixen el perfil dels usuaris que encara transiten per aquesta zona turística i residencial, impulsada a començaments de la dècada dels 60 per l'empresari mallorquí Nadal Salas (NASA), però que ara es troba davant la cruïlla de la reconversió. El futur és ple d'incerteses: d'un costat, per la marxa del negoci turístic i, de l'altre, pel mateix PERI.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris