cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

ZP ofereix al PP balear un Estatut de primera i finançament com el català

El PSOE manté que l'acord econòmic amb CIU també és aplicable a l'Arxipèlag

71646

El secretari de Relacions Institucionals del PSOE, Alfonso Perales, entre Francesc Antich i Francina Armengol.

La direcció federal del PSOE oferí ahir al PP un «gran pacte» polític per aconseguir que aquesta legislatura s'aprovi «un Estatut de primera i sense complexos». Així ho anuncià ahir a Palma el secretari de Relacions Institucions de l'Executiva Federal del PSOE, Alfonso Perales, qui defensà que no s'han de posar límits a les aspiracions competencials de Balears i que les Illes han de tenir un sistema de finançament com el pactat per a Catalunya.

Les paraules de Perales, membre de l'executiva que dirigeix José Luis Rodríguez Zapatero, responen a les pretensions mostrades, en algun moment pel Govern balear, quan sol·licitava el mateix que obtengui Catalunya tant pel que fa a l'Estatut com al sistema de finançament.

Acompanyat pels secretaris generals del PSIB i de la FSM, Francesc Antich i Francina Armengol, el dirigent estatal del PSOE deixà clar que el seu partit està «molt interessat» que l'Estatut balear s'aprovi aquesta legislatura. Segons Perales, aquest procés de reforma hauria d'estar «presidit» per un «gran acord» entre PP i PSOE, en la mateixa línia que el signat al País Valencià per impulsar un procés que ja es troba en la recta final.

Però a diferència de València, on s'aprovarà una reforma limitada, Perales advertí que els socialistes acaren la balear «sense complexos» i amb l'objectiu d'aconseguir un Estatut «de primera». En aquest sentit, apuntà que ja no hi ha d'haver diferències entre comunitats pel que fa al sostre competencial, i el PSOE acceptarà «tot el marge» competencial que es pacti al Parlament.

Pel que fa al sistema de finançament, el socialista recalcà que l'acord entre el seu partit i CiU és «generalitzable» a la resta de comunitats perquè incrementarà els seus recursos, la seva capacitat normativa i la seva suficiència financera. «El sistema financer balear rebrà més recursos econòmics» i «es corregirà la diferència que té respecte del finançament per càpita de l'Estat», apuntà el dirigent.

El secretari de Relacions Institucionals del PSOE aprofità per criticar la postura mantenguda del president del Govern balear, Jaume Matas, en el debat sobre el model territorial de l'Estat. D'ell va dir que té «el cor partit» i haurà de decidir si continua sotmès a les «consignes» del president del PP, Mariano Rajoy, per «impedir les reformes territorials», o «opta per defensar els interessos dels ciutadans de Balears».

Matas «ha d'abandonar l'estratègia de la 'yenka' d'una passa envant i una enrere» perquè «no pot votar en contra d'un grup de treball per millorar el finançament» i «desitjar que aquest sistema s'apliqui perquè sap que li convé», apuntà Perales. El socialista advertí que Matas «no desmenteix la seva condició de dirigent popular si es plega una mica més als interessos de Balears» i li exigi «rumb clar» per «aprovar la reforma de l'Estatut amb el més ampli consens i les màximes competències».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris