cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Els experts temen que el trilingüisme del Govern vulneri la Llei de Normalització

Alerten que el nou decret podria separar els alumnes per una qüestió de llengua

L'expert en dret administratiu Bartomeu Colom i el sociolingüista i exdirector general de Política Lingüística Joan Melià advertiren ahir que el Govern podria vulnerar la Llei de Normalització Lingüística si el futur decret del trilingüisme, que es proposa com a alternatiu al Decret de Mínims, acaba separant els alumnes en dos models lingüístics diferents.

L'article 22.3 de la Llei de Normalització Lingüística insta el Govern a garantir que els alumnes no siguin separats per raons lingüístiques. Segons els experts, la intenció del Govern -de deixar que els centres decideixin si apliquen el nou decret o mantenen el de Mínims- vulneraria aquest article perquè acabaria generant dues línies educatives diferents.

L'Executiu pretén que els centres escolars puguin triar entre continuar aplicant el Decret de Mínims, que obliga a ensenyar almenys la meitat d'assignatures en català, o decantar-se pel nou decret del trilingüisme, que permetria als centres oferir-ne un terç en català, un terç en castellà i la resta en llengua estrangera.

A més d'aquesta suposada vulneració, Colom advertí que la Llei de Normalització defensa mesures progressives per normalitzar l'us del català. En canvi, el decret del trilingüisme seria una mesura «regressiva», que retallaria l'ensenyament en català. Per això, advertí que si s'aprovàs així podria ser recorregut.

El sociolingüista Joan Melià indicà, a més, que l'aplicació d'aquest decret podria «fragmentar l'escola», diferenciant els centres des d'un punt de vista social. L'expert posà en dubte que totes les escoles es puguin acollir a un decret que «s'ajusta més a les possibilitats econòmiques de les concertades».

El vicepresident de l'Obra Cultural, Tomeu Martí, deixà clar que cal potenciar l'ensenyament de l'anglès, però considerà el nou decret com una «excusa» per retallar l'ensenyament en català. Martí anuncià una resposta «sense precedents» i «amb la màxima contundència» per part de l'Obra Cultural si el decret s'aprova tal com s'ha presentat.

Finalment, el secretari general del PSM, Biel Vicens, definí el decret com «una nova agressió intolerable a la llengua catalana, perquè en realitat cerca substituir o fer alternatiu el Decret de Mínims i, per tant, fer retrocedir la normalització lingüística als centres educatius». Vicens recalcà que l'ensenyament d'una llengua estrangera ha de ser una «prioritat», però «mai no ha d'anar en contra de la llengua pròpia».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris