cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
21°

El flux d'aus migratòries que poden tenir grip aviària passa per Balears

El Govern i el GOB demanen tranquil·litat a la població illenca

Balears és l'únic territori de l'Estat espanyol que es troba dins la ruta migratòria d'aucells de la mar Negra i de la Mediterrània, a través de la qual podria donar-se el cas que arribassin aucells contagiats per la grip aviària.

Així ho recull un material gràfic elaborat per l'Organització d'Aliments i Agricultura (FAO) de les Nacions Unides. Igualment, aquesta institució assenyala que existeix una altra ruta migratòria, la de l'Atlàntic Oriental, que també podria propiciar l'arribada d'aus contagiades a l'Estat espanyol procedents de l'Àfrica, però en aquest cas, a l'oest peninsular.

Pel que fa al flux migratori que recorre les Balears, entre principis del mes de març i finals del mes de maig s'espera que les aus que han passat l'hivern a l'Àfrica, arribin a les Illes. En aquest sentit, s'ha de recordar que aquestes espècies procedeixen de, entre altres indrets, Nigèria, on hi ha un focus de grip aviària.

Tanmateix, el director general d'Agricultura, Joan Carles Torrens va fer ahir una crida a la «tranquil·litat», ja que les 235 mostres realitzades a Balears d'ençà de l'octubre han donat negatiu. Torrens va fer aquesta crida, mentre la consellera d'Agricultura i Pesca, Margalida Moner, participava ahir a Madrid en la Conferència Sectorial convocada per la ministra Elena Espinosa per adoptar mesures preventives. Igualment, Moner participarà demà en la comissió mixta del Govern per a la prevenció de la grip aviària, on es decidirà si s'apliquen noves mesures.

Per la seva part, Manel Suárez, ornitòleg del GOB, creu que «és molt poc probable» que el virus detectat a Nigèria arribi a les Balears perquè les aus migratòries no solen tenir contacte amb les de granja, que són les afectades al país africà. En contra d'aquesta opinió, Espinosa assegurà que «és facil que qualque au arribi contagiada de Nigèria».

Amn els casos trobats a Itàlia en migratòries, Suárez hi veu més perill, però diu que els aucells afectats no solen arribar a Espanya als seus vols. Tanmateix, en cas que hi hagués un contagi, les aus cuinades estan lliures del virus. (Més informació a la pàgina 21).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris