nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

El Govern balear prepara restriccions per la grip aviària, que ja és a Itàlia

Estudia extremar les mesures de seguretat en la venda d'aus

La comissió de la grip aviària, formada per responsables i tècnics de les conselleries d'Agricultura, Medi Ambient i Salut, estudiarà augmentar les mesures restrictives en la venda d'aus a Balears després de detectar-se ahir al sud d'Itàlia dos cignes amb el virus H5N1, que pot ser transmès a persones.

Segons explicà ahir el director general d'Agricultura, Joan Carles Torrens, la comissió té prevista una reunió de caràcter ordinari dimecres que ve, si bé és probable que avanci la trobada a demà dilluns a fi d'analitzar la situació.

El responsable d'Agricultura va assenyalar que la setmana que ve s'haurà de decidir si s'augmenten les restriccions, decisió que podria suposar la prohibició de concentrar aus de corral en mercats, concursos, exposicions, mostres i subhastes, llocs on fins ara està permès sota especials mesures de seguretat.

Això no obstant, Torrens llançà un missatge tranquil·litat i assegurà que el Govern està realitzant tots els controls necessaris per assegurar a la població que no hi ha cap cas de grip aviària a l'Arxipèlag.

En aquest sentit, al·legà que no hi «ha motius justificats perquè hi hagi un canvi» en els hàbits alimentaris dels ciutadans, ja que l'Executiu ofereix les màximes garanties i la màxima informació» sobre aquesta qüestió.

Va recordar que des de l'any passat s'estan analitzant mostres d'animals de l'arxipèlag i que, fins ara, totes les proves han donat resultats negatius.

Respecte a les mesures que es prenen als mercats i fires, Torrens va remarcar que en tots els casos hi ha un veterinari encarregat de la vigilància i la comprovació de la documentació de les aus després que les explotacions interessades a presentar-les hagin realitzat la seva sol·licitud amb una antelació mínima de vuit dies.

A aquestes concentracions no es poden portar aus dels municipis de Pollença, Alcúdia, sa Pobla, Muro i Santa Margalida, declarats «zones d'especial risc per allotjar al seu interior o trobar-se pròxims a les albuferes del nord de Mallorca». Encara així, aquests municipis poden acollir aus a les seves pròpies fires procedents d'explotacions ubicades dins dels seus mateixos termes.

En cap cas les aus podran ser ànades, ja que ànneres i oques no presenten símptomes d'haver estat contaminats amb el virus. Les aus de corral han de ser exhibides en espais aïllats de la resta.

(Més informació a la pàgina 25).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris