cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
21°

El Consell diu que la síquia d'en Baster no passa per Can Domenge

Només creua el solar un ramal que no està protegit com a BIC

J.T./N.D.Palma.
La síquía d'en Baster no creua els terrenys de Can Domenge, el solar de devora el Psiquiàtric de Palma que el Consell de Mallorca ha tret a concurs per vendre i urbanitzar. Així ho assegura el Consell de Mallorca, que manté que en aquests terrenys només hi transcorre un ramal secundari que no està protegit.

Segons la planimetria de què disposa la Comissió de Patrimoni del Consell, el tram de síquia catalogat com a Bé d'Interès Cultural (BIC) no s'introdueix en els 52.000 metres quadrats que ara s'han d'urbanitzar. Per tant, el projecte bàsic d'execució d'aquesta urbanització no es veurà afectat per la síquia.

El Consell només té constància de l'existència d'un ramal, que no està declarat BIC, ni protegit, que travessa la finca. Amb tot, el conseller insular del Territori, Tomeu Vicens, es mostrà disposat a demanar a l'empresa que guanyi el concurs que recuperi aquest ramal. Així, serà «quan s'hagi d'atorgar la llicència, quan s'haurà d'estudiar aquesta qüestió» i no en el moment de la venda dels terrenys, advertí el responsable insular de Territori.

La síquia d'en Baster, en canvi, sí que discorre prop dels terrenys que el Consell de Mallorca cedí al Govern balear i a l'Ajuntament de Palma per poder fer el velòdrom. De fet, segons recordà el conseller Vicens, un tram d'aquesta síquia es va veure afectat per les obres de construcció del desdoblament de la carretera de Palma a Valldemossa. Com que es tractava d'un bé catalogat i protegit, els responsables van haver de desmuntar la síquia i tornar-la a muntar.

Segons la Gran Enciclòpedia de Mallorca, la síquia d'en Baster és una canalització del segle XIII. D'origen àrab, la seva funció era la conducció de l'aigua des del nucli d'Esporles fins a Palma, passant per la vall de Sant Pere i creuant el pla de Sant Llorenç, fins a arribar a Son Sardina i a La Real. Actualment està protegida com a BIC (Bé d'Interès Cultural), la major protecció existent, i es considera com la més important de les que hi ha a tot Mallorca.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris