cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

«Fins ara, la diferenciació entre el candidat i el secretari general ha donat bons resultats al PSM»

Gabriel Vicens pensa que el congrés del PP ha d'adequar l'Executiva a la figura del nou candidat, Mateu Crespí

-Com queda el PSM després de la celebració de les primàries?
En aquestes primàries hi ha hagut una participació molt bona. Per al partit ha estat un revulsiu i la militància ho ha valorat molt positivament. Que hi ha sensibilitats diferents dins el PSM? És veritat, com també n'hi ha a tots els altres partits. Després d'un congrés difícil, hem fet molta de feina per estendre ponts i garantir la unitat interna.


-No són, doncs, les primàries una demostració que el congrés es tancà malament?
-Una cosa és el congrés i una altra aquest procés. Totes les sensibilitats es posaren a fer feina pel partit.

-El cert és que Pere Sampol, Damià Pons, etc. donaven suport a la candidata derrotada. No ha estat una desautorització de la vella guàrdia o de l'staff?
-No ho veig així en absolut. El que passa és que hi ha molt poca cultura de primàries. És lògic que tots els militants, significats o no, tenen unes preferències i que aquestes preferències es manifesten a nivell intern. Ara tothom farà feina per al candidat guanyador.

-Per què es convoca un altre congrés?
-Tan sols hem proposat al Consell Polític avançar-lo uns messos, per moltes de raons. En primer lloc, volem que sigui molt programàtic i d'estratègia electoral. Hem d'adequar l'Executiva i tota l'estructura al nou candidat. Hem de resoldre el problema de la disponibilitat pública del candidat.

-La proposta d'avançar el Congrés es produeix enmig de la indiferència de bona part de l'executiva, que s'hi va abstenir.
-S'hi varen abstenir persones de totes les sensibilitats.

-Pensau tornar a optar a la secretaria general?
-És una qüestió que encara no m'he plantejat. Crec, a més, que no és el moment de dir-ho, perquè no vull condicionar les decisions d'altres persones. El meu compromís és amb el PSM. El vaig agafar en uns moments molt difícils. Procuraré sempre que hi hagi unitat. No ha succeït res perquè no em pugui plantejar la reelecció amb tota normalitat.

-Què opinau de la bicefàlia als partits polítics?
-Record que una de les primeres qüestions que em plantejaren després del Congrés fou aquesta. S'ha demostrat que no existeix bicefàlia. Jaume Sansó, el president, i jo hem treballat colze a colze.

-Em referia a la separació entre secretari general i candidat.
-És una manera de funcionar que és complexa i difícil, tot i que el PSM l'ha duita a la pràctica amb bons resultats. Implica molta de compenetració entre el secretari general i el candidat. Confiï que n'hi continuï havent.

-Per què accelera el PSM l'elecció de candidats?
-Sabem que els darrers mesos abans de les eleccions els grans partits ho copsen tot. Per això, hem de donar un missatge precís, clar i contundent molt abans.

-Aquesta cursa requereix recursos econòmics i el PSM té un important deute.
-Tenim un pla de sanejament que funciona molt bé. Les nostres previsions ens permeten afrontar unes eleccions perfectament i eixugar el deute.

-Qualsevol aliança preelectoral ha quedat descartada definitivament?
-Vaig ser el defensor d'una ponència que parlava d'un bloc nacionalista i progressista. Quan parlam de les eleccions de 2007, ens hem decantat per concórrer-hi en solitari. No he descartat la idea del bloc com a un projecte a llarg termini. Aquestes coses s'han de plantejar per convenciment, no per necessitat. Fer-ho ara seria una equivocació.

-S'han normalitzat les relacions amb Esquerra Republicana de Catalunya?
-Des que som secretari general m'he esforçat molt per normalitzar les relacions amb els altres partits nacionalistes i progressistes. Tenc molt bones relacions amb ERC a Catalunya i bones amb ERC a les Balears. Fins i tot, els he oferit entrar al PSM, mantenir-s'hi corrent i gaudir d'una doble militància.

-Cada pic que diu això la direcció d'ERC a les Balears s'ofèn.
-No ho entenc. És un plantejament com el del llibre que acabam d'editar, Països Catalans, en plura. Aquí i a València hi ha uns partits nacionalistes que tenen un recorregut de més de trenta anys i uns assoliments. S'ha de respectar aquesta realitat si es vol parlar de Països Catalans. Nosaltres no hem dit mai que el PSM sigui la casa comuna dels nacionalistes. Reconec tots els partits nacionalistes. Això no vol dir que no trobi molt convenient una unió de tots els partits nacionalistes progressistes.

-El PSM aposta per un Pacte de Progrés el 2007. Sembla que aquesta possibilitat penja molt dels resultats dels partits minoritaris.
-No m'agrada el terme «minoritari». El PSM és un partit que té un pes molt important en la política illenca. Jo crec que el 2007 tendrà molt bons resultats. PP i PSOE depenen molt del que es fa a Madrid. Per tant, l'escenari pot variar molt. Per exemple, veig que Jaume Matas s'està situant molt en aquesta línia reaccionària del PP estatal amb un espanyolisme que aquí no qualla. Des del PSM farem el que sigui més adequat per al país. Participarem en un Pacte de Progrés sempre que la representació de cada partit s'ajusti als seus resultats i sempre que el grau d'autogovern en aquestes illes augmenti.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris