nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

La població balear s'endeuta un 60% per sobre del que ingressa al banc

L'habitatge i la facilitat en les hipoteques són els factors més influents

Des de l'any 2003 la capacitat estalviadora de les famílies de Balears ha pres un signe negatiu. Així, la ràtio de crèdits i dipòsits del 2004 va ser de l'1'62, és a dir, per cada euro dipositat a les entitats financeres la població balear s'endeuta 1 euro amb 63 cèntims, segons dades del Centre de Recerca Econòmica (CRE).

Els preus de l'habitatge i la facilitat d'obtenir hipoteques estan potenciant aquesta situació, que Antoni Riera, director del CRE, considera que pot ser «perillosa» a llarg termini.

En aquest sentit, Riera assenyala que si es contempla només l'escenari a curt termini l'endeutament és bo perquè propicia el creixement econòmic basat en l'estímul del consum. Tanmateix és a mig i llarg termini on hi ha els aspectes preocupants, perquè els canvis en l'escenari econòmic podrien dur a «estrangular» les economies familiars, basades en les expectatives de guany futur. El responsable del CRE aposta per un creixement en el qual el motor econòmic sigui la inversió empresarial.

Finançament
En els darrers dies, tan el Banc d'Espanya com el Banc Central Europeu han alertat d'un relaxament de les entitats financeres a l'hora d'oferir crèdits hipotecaris i de basar una part important del seu negoci en aquests productes, a més de la sobrevaloració del mercat immobiliari que això pot suposar.

Les hipoteques a 40 anys són ja habituals, La Caixa, la Banca March, el BBVA les ofereixen, i aquells que encara no ho fan com Sa Nostra reconeixen que estan estudiant aquesta oferta. No només això, sinó que entitats com el BBK ja n'han llançat amb devolució fins a 50 anys. Comencen a sorgir també crèdits «exprés» on s'assegura l'obtenció de finançament en pocs dies i amb totes les facilitats. La guerra entre entitats financeres està servida, mentre algunes associacions de consumidors ja assenyalen els perills per a les famílies que poden suposar alguns d'aquests nous productes.

El director del CRE afegeix que aquests tipus d'hipoteques a llarg termini fa temps que són habituals als Estats Units i que la tendència és seguir per aquesta línia. Tot i representar un risc «obvi» per a les entitats financeres, assegura que aquestes han posat en marxa l'enginyeria financera amb elements sobre aquests productes que els asseguren el retorn del capital, ja que en la majoria de casos sobrepassen la vida laboral d'aquell que els subscriu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris