nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

La meitat dels projectes per a Can Domenge tenen pisos a preu limitat

Presenten un barri d'alt estànding, de zones verdes per a vianants i energia renovable

La meitat dels projectes presentats per urbanitzar el solar de Can Domenge preveuen una quota d'habitatges a un preu inferior al de mercat, tot i que aquesta no era una condició fixada en les bases del concurs. Aquest detall, i el fet que la majoria de projectes presentats dibuixin un barri d'alt estànding, amb àmplies zones verdes i habitatges bioclimàtics, foren les principals novetats descobertes ahir, quan els responsables del Consell obriren les 13 ofertes que s'han fet pel cèntric solar.

Al marge de la proposta presentada per l'Ajuntament de Palma i el Govern, que planteja un cent per cent d'habitatges protegits, dues promotores més, la de Mateo Sastre i l'aragonesa Nicuesa, reserven 66 i 144 pisos, respectivament, a la protecció oficial. La catalana Vèrtix també en preveu i la mallorquina Balamen fixa una quota de pisos a preu taxat. Finalment, la societat de Vicenç Grande, Javier Cabotà i José Hidalgo (Globalia) ofereix un 20% de les llars als veïnats del Camp Redó i a un preu rebaixat en un 25%.

El mateix passa amb el preu dels 62.000 metres quadrats de terrenys. Tot i que les bases del concurs no primen una oferta superior als 30 milions d'euros, la promotora catalana de l'expresident del Barça, Josep Lluís Núñez, ofereix 61 milions, i la mallorquina liderada per Mateo Sastre en pagaria 45. La resta no superen els 30 milions, un preu que alguns consideren inferior al de mercat. L'oferta de Núñez i Navarro també és la que es compromet a tenir enllestides les obres més aviat, les acabaria a finals de l'any vinent.

Pel que fa als projectes arquitectònics, l'element més valorat per les bases del concurs -són 60 dels 100 punts prevists-, la majoria dibuixen un barri amb àmplies zones verdes i espais per a vianants, amb places i piscines, i dissenyen habitatges de qualitat, amb criteris bioclimàtics i d'eficiència energètica. Molts, també, preveuen la reutilització d'aigües o una gestió racional dels residus.

El projecte de la catalana Vèrtix, dissenyat per Carles Ferrater, és un clar exponent d'aquesta manera de fer. Igual que el signat per Patxi Mangado per al Grup Fer, que anomena la seva proposta «Ciutat Jardí». Iberdrola li posa «Ciutat Natura», mentre que l'altre gran projecte, el de Jean Nouvel per a Ferratur Sacresa, proposa un barri típicament mallorquí, combinant elements tradicionals amb la comoditat de l'urbanisme del segle XXI. Un nou urbanisme que, almenys en dos dels casos -Iberdrola i Sastre-Bibiloni-, planteja soterrar el trànsit rodat per deixar la superfície als vianants.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris