lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Els caps de l'Euroregió aparquen els desacords per assolir fons europeus

Matas i Maragall evitaren, durant la reunió, fer comentaris de l'Estatut

J.T.B./M.Q.Palma.
Els presidents autonòmics que formen part de la Regió Pirineus-Mediterrània (nom finalment adoptat, que va proposar Pascual Maragall entre els territoris de l'antiga Corona d'Aragó) aparcaren ahir les qüestions domèstiques i van centrar els seus esforços a aconseguir conjuntament finançament de la Unió Europea.

Fonts de la delegació balear que va acompanyar el president Jaume Mates a la reunió de Tolosa, assenyalaren que «no hi va haver ocasió» perquè Matas parlàs de política estatal amb Maragall. Ambdós presidents es van veure ahir per primera vegada des de la presa en consideració de l'Estatut català.

Tampoc no parlaren d'altres qüestions, com les possibles reclamacions de Balears o d'Aragó (Marcel·lí Iglesia, president aragonès, també participa en l'Euroregió) després de la devolució a Catalunya dels papers de Salamanca.

Matas destacà després de la trobada anual de l'Euroregió, organisme que formen Balears, Catalunya, Aragó i les regions franceses del Midi-Pyrénées i Llenguadoc-Rosselló, que Balears s'encarregarà aquest any de liderar qüestions d'investigació i desenvolupament relacionades amb el turisme.

A més, assegurà que la reunió «marca un punt d'inflexió» en la història d'aquesta aliança, ja que s'ha passat d'una «etapa constituent» a una altra d'«actuacions concretes».

En especial, el president de l'executiu illenc destacà el compromís de coordinació en totes les actuacions en matèria d'investigació científica i tecnològica . En aquest sentit, afirmà que un dels acords assolits durant la reunió fa referència a un pla d'investigació, desenvolupament i innovació, que suposarà per a Balears fons comunitaris per valor de 4,7 milions d'euros en dos anys.

Per altra part, els presidents de les dues regions i tres comunitats que componen l'Euroregió signaren una Declaració conjunta sobre transports «per insistir en la importància de l'enllaç d'alta velocitat (TGV)» a la zona transpirinenca, una connexió que el president del Midi-Pyrénées, Martin Malvy, definí com «una necessitat imperiosa».

Els presidents demanren així «als estats espanyol i francès» que concretin «la interconnexió de les xarxes transpirinenques com més aviat millor», tant en alta velocitat com en altres modalitats ferroviàries.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris