nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

A Cemex diu que l'informe ambiental pel qual la condemnen és erroni

Tot i això, reconeix que la sentència la fa «responsable objectiva»

Responsables de l'empresa Cemex, propietària de la planta de ciment de Lloseta, anunciaren ahir a Palma que recorreran, davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears, la sentència del jutjat d'instrucció d'Inca que condemna l'empresa a pagar indemnitzacions a una sèrie de veïns de la planta i a assumir el cost d'una seguit de mesures per reduir les seves emissions contaminants. En total, Cemex hauria de pagar uns 21 milions d'euros.

Àngel Galán, vicepresident del departament jurídic de l'empresa, explicà ahir que el seu recurs es fonamentarà en el fet que la sentència condemnatòria ha admès, com a únic informe, un estudi pericial «erroni», que ha estat elaborat per un enginyer industrial, «però que no es pot acceptar com a oficial del col·legi professional». Galán afegí sobre aquest informe que «està ple d'inexactituds i es fonamenta en una normativa derogada».

A més d'això, l'empresa al·legarà que «en cap cas pot ser un jutge qui estimi quines són les mesures correctores que s'han d'aplicar a una instal·lació industrial, sinó les administracions públiques».

Sobre el control ambiental de l'activitat de la planta de Lloseta, el director corporatiu de Desenvolupament Sostenible de Cemex, Javier Merle, assegurà que «complim absolutament tota la legislació i normativa exigida, amb controls externs periòdics», i afegí que fins i tot «a la planta de Lloseta s'ha instal·lat un sistema de filtres per als forns que és pioner a tot Espanya».

Merle féu una interpretació curiosa sobre la pols que troben als seus terrenys els veïns de la planta, i que han denunciat la seva activitat. «El ciment es treu de la terra, la qual transformam, així que aquesta pols és la mateixa que podem trobar a les cases de camp d'arreu de l'Illa».

Amb tot, el responsable jurídic va reconèixer que la sentència condemnatòria imposa a l'empresa les indemnitzacions als veïns encara que compleixi la normativa. «És una doctrina jurídica que es fonamenta en la responsabilitat objectiva, que ens faria responsables de les molèsties als veïns a pesar de complir la legalitat». Els directius volgueren insistir que l'empresa inverteix contínuament en mesures per tal de reduir la contaminació i que l'informe es va fer l'any 2001.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris