nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Incendi provocat a l'Audiència

Els còctels molotov desfan la sala d'apel·lacions i el despatx del secretari

79724

Beltrán mostra la seva consternació un cop conegué l'amplitud dels danys.

El Palau de Justícia patí dijous de matinada l'atac d'un o diversos desconeguts, que forçaren dues finestres i llançaren botelles amb líquid inflamable. L'incendi causà importants danys materials a la Secció Primera de l'Audiència Provincial. Les dependències afectades són la sala d'apel·lacions, que s'endugué la pitjor part, i el despatx del secretari, on s'emmagatzemen expedients penals.

El president de l'Audiència, Antoni Terrassa, explicà ahir que el foc ha destruït principalment apel·lacions de judicis ja realitzats i documentació recuperable, encara que altres fonts varen informar que s'han cremat «nombrosos expedients, encara que durà temps saber-ne quins».

L'atac es produí cap a les quatre i mitja de la matinada de dijous des del petit carreró de Costa de Can Santacília, al qual s'accedeix des de la plaça Weyler.

Des d'allà, els desconeguts forçaren amb una placa de marbre dues persianes del Palau de Justícia, trencaren els vidres i llançaren dues botelles amb un líquid inflamable, que segons els primers indicis podria ser alcohol. El foc va provocar que es disparàs l'alarma de l'edifici, encara que va ser un veí el primer a avisar la Policia Local.

En pocs minuts el lloc es va omplir de policies locals, nacionals i bombers que no podien accedir al lloc amb els camions i optaren per atacar les flames deixant anar metres i metres de mànega al carreró.

El foc quedà extingit en poc menys d'una hora i el Palau de Justícia va recobrar la calma per poc temps.

Valorar els danys
Quan l'Audiència va obrir les seves portes a primera hora, els treballadors que anaven arribant s'assabentaven de la notícia i reaccionaven consternats, mentre d'altres ja havien sentit informacions de l'esdeveniment per la ràdio.

La magistrada presidenta de la Secció Primera, Margarita Beltrán, es mostrà molt afectada en conèixer l'esdeveniment. La Policia científica i diversos comandaments del Cos Nacional de Policia, entre els quals es trobava el cap superior de Policia, Elicio Àmez varen recórrer les dependències cremades per comprovar in situ tots els danys.

El foc va provocar l'enfonsament de part del sostre i causà danys en dos ordinadors, part del mobiliari, pintura, fusteria i estris, encara que segons un comunicat remès pel Ministeri de Justícia no va afectar l'estructura de l'edifici.

Coneixien el lloc
Els desconeguts centraren el seu atac en dues sales on s'emmagatzema documentació, per la qual cosa alguns treballadors comentaven ahir que l'autor o autors han de tenir coneixements exactes sobre les sales que volien atacar.

Per la seva banda, un dels treballadors del jutjat explicà que durà un temps saber què s'ha cremat exactament, encara que sí que confirmà que tots els assenyalaments seguiran el seu curs previst.

Un altre dels funcionaris apuntà que gran part de la documentació cremada podria recuperar-se sense dificultat gràcies al sistema informàtic «Minerva», que garanteix l'arxivament de les tramitacions. També Antoni Terrassa digué que «l'impacte no serà important».

El president de l'Audiència va explicar que la prioritat ara és la de recomptar els expedients per tal de definir quins estan en situació de ser recuperats i començar com més aviat millor les tasques de reconstrucció.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris