nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

El comerç demana a Madrid que respecti les competències de Balears

El nou Pla del Ministeri elimina les restriccions per a grans superfícies

El conseller de Comerç, Josep Joan Cardona, remetrà una carta al Ministeri sol·licitant en nom del Consell Assessor de Comerç, integrat per patronals, sindicats i representants dels consumidors, que Madrid respecti les competències de Balears, sobretot pel que fa a les limitacions de les grans superfícies comercials.

El Pla d'actuació en comerç interior va ser presentat per part de l'executiu central a les comunitats autònomes el passat 25 de gener i segons Cardona entra en conflicte amb la Llei de Comerç de les Illes en dos aspectes crucials, la moratòria de grans superfícies i la regulació de les obertures dels dies festius o dels períodes de rebaixes.

El Pla del Govern central preveu eliminar les limitacions per obrir grans establiments comercials en virtut d'una directiva europea que encara s'està negociant. En aquest sentit, Cardona explicà que la missiva a Madrid demanarà el respecte de les competències de Balears i la co-decisió entre el Govern central i l'autonòmic a l'hora de negociar la directiva de serveis i tot el relacionat amb el sector a Brussel·les. «Volem que se'ns demani el parer a les comunitats autònomes», afirmà, en un tema sobre el qual estan transferides les competències.

Per altra banda, Cardona afirmà que la decisió sobre les obertures dels festius o les rebaixes és més que un «dret una obligació de les comunitats», i que no té sentit que es decideixi des de Madrid.

El conseller assegurà que «la situació és molt greu pel petit comerç de les Illes» i que demanaran al Ministeri «una actitud coactiva que defensi els interessos de Balears», tenint en compte que la directiva encara no ha estat aprovada i es troba en plena fase de debat.

Per altra banda, entre les exigències del Consell Assessor també s'inclourà que en cas que la directiva s'aprovi, siguin les comunitats autònomes les que facin la transposició a la seva legislació. A més de sol·licitar que estableixi un nombre fix de representants de Balears dins l'Observatori de Comerç, que és l'encarregat de realitzar el seguiment tècnic de la directiva.

Un 99 per cent dels membres del consell assessor votaren a favor de defensar les competències i l'actual regulació i normativa comercial de les Illes. El conseller no va voler indicar qui era la veu contrària, assenyalà que dins l'ens hi participen totes les patronals, tan de petits com de grans comerciants.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris