algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 22°
18°

Madrid no compensarà a Balears els doblers de la rebaixa de l'IRPF

El conseller Ramis tornà «decebut» perquè Solbes no li explicà l'acord amb Catalunya

J. TORRES. / EFE.Palma.
El vicepresident segon i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, avançà ahir als consellers autonòmics, inclòs el de les Balears, que el Govern central no compensarà les comunitats autònomes pels doblers que perdin amb la rebaixa de l'IRPF, que n'afectarà tant el tram central com l'autonòmic. Per tant, hauran de ser l'Executiu balear i els de les altres comunitats que decideixin si volen compensar aquesta minva d'ingressos amb un augment del tram autonòmic.

Solbes presidí ahir la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que, a més de discutir la rebaixa de l'IRPF i el seu encaix en les comunitats autònomes, serví per donar el sus a la revisió del sistema de finançament.

El Govern central i les comunitats acordaren iniciar la revisió del sistema i fixaren un calendari que permetrà a l'Executiu presentar-ne una proposta abans de final d'any i posar en marxa el nou model a principi de 2008.

El ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, informà dels acords després de la reunió, en la qual s'aprovà la creació d'un grup de treball respecte d'aquesta qüestió amb l'oposició de les comunitats governades pel PP -com ara la de les Balears-, que exigiren conèixer fil per ranada els acords financers obtinguts en la negociació de l'Estatut català entre el Govern central i CiU.

L'Executiu estatal oferí a aquelles comunitats la possibilitat de ser informades d'aquest «pacte polític» de manera «informal» a través del secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Àngel Fernández Ordóñez, però les autonomies governades pel PP exigiren que se'ls exposin aquestes dades en una convocatòria extraordinària i «formal» del Consell.

En acabar la reunió, el conseller balear d'Economia i Hisenda, Lluís Ramis d'Ayreflor, es mostrà «decebut» per la manca d'explicacions de Solbes sobre les repercussions del pacte català a l'Arxipèlag. Ramis demanà, sense èxit, al vicepresident que concretàs en quina quantitat millorarà el finançament de les Illes el nou model, com han mantingut diversos membres del Govern central.

Segons Ramis, Solbes tampoc no volgué concretar el càlcul dels mecanismes d'anivellament, si l'Estat negociarà amb la resta de comunitats una clàusula de garantia d'inversions per un període de set anys en termes similars al pes del PIB, o el percentatge que correspondria a Balears o a Canàries per compensar la insularitat. El conseller recalcà que no té sentit crear un grup de treball per discutir els problemes de l'actual finançament de manera multilateral, «si ja s'ha decidit quin és el model que hi adoptarà una comunitat autònoma de l'Estat», i apel·là a la igualtat de tots els ciutadans espanyols.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris