nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
18°

El Consell aprova protegir La Real, però permet el projecte de l'hospital a Son Espases

El perímetre on no es podrà construir va dels 200 als 360 metres

El ple del Consell de Mallorca aprovà ahir la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) del monestir de la Real amb un entorn de protecció de devers 200 metres -que en alguns punts serà de 360. La proposta obtingué els vots favorables del PP i d'UM, mentre que l'esquerra s'hi oposà.

D'aquesta manera, el perímetre protegit no afectarà mai els terrenys on s'ubicarà el futur hospital de Son Espases.

En aquest sentit, els veïns de la Real, la congregació que habita el monestir i els partits de l'oposició sol·licitaven una àrea de preservació de 500 metres i la declaració de BIC amb la categoria de «conjunt històric» per al monestir, la creu dels monjos i les síquies musulmanes pròximes.

El PSM ja havia qualificat aquesta declaració d'«operació de maquillatge i frau».

De tota manera, el partit nacionalista, quan comprovà que es rebutjava la seva esmena per aprovar la declaració de BIC com a conjunt històric, anuncià que cercarà noves vies per evitar la construcció del macrohospital de Son Espases i la pèrdua consegüent de l'entorn patrimonial de la Real, segons confirmà el seu portaveu a la institució, Antoni Alorda.

«Aprofitarem aquesta mateixa declaració com a argument per lluitar contra la modificació del Pla General, perquè l'impacte visual que ocasionaria la construcció d'aquesta infraestructura pervertiria un bé protegit».

El conseller insular de Territori, Bartomeu Vicens, lamentà que ni l'esquerra ni els veïns de la Real, ni tots aquells que s'oposen a la construcció del Son Dureta II no mostrassin les seves queixes quan es tramitava la urbanització de Son Serra de Parera, pròxima al monestir. Vicens argumentà la protecció de 200 metres assegurant que «no estam davant d'un conjunt històric».

També al·legà que, a més de preservar el patrimoni, «s'ha de tenir en compte l'interès general» que té un nou hospital. El responsable insular recordà que «per primera vegada es protegeix el monestir». Abans del debat, la portaveu de l'Associació de Veïns del Secar de la Real, Assumpció Renom, intervingué per demanà a la institució que rectificàs i ampliàs la protecció. Renom considerà que la declaració del Consell incompleix la normativa vigent i no protegeix ni el conjunt monacal ni el seu entorn.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris