nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
19°

Els 'savis' del PP volien recuperar el nom de «Baleares» en l'Estatut

També hi hagué intents en la comissió per reobrir el debat sobre la bandera i l'escut

75756

La Comissió Assessora no va recollir finalment aquestes curioses iniciatives.

El PP volia recuperar la denominació oficial «Baleares» per a la Comunitat Autònoma. Així ho sol·licità la seva representant al comitè de savis, Pilar Ferrer, que argumentà que «Illes Balears» no s'ha assumit i que tant en l'àmbit públic com en el privat el nom en castellà era el d'ús més freqüent.

S'afegí a aquesta línia argumental el director general de Projectes i Coordinació Departamental, José Antonio Roselló, que opinava: «Per ventura seria convenient repensar la conveniència de recuperar l'expressió «Islas Baleares» en la denominació oficial en la versió en castellà de l'Estatut. Aquest és un punt interessant del document de balanç, ja que es fa ressò d'un assumpte que continua essent element comú en la pràctica diària de la nostra Comunitat Autònoma i en el cojunt espanyol».

Roman Piña anà més enfora i proposà «no sacralitzar ni el terme 'islas', mer accident geogràfic, ni la denominació catalana 'Balears' fent-la exclusiva i determinant».

Segons Piña, s'havia de mantenir la denominació llatina («Baleares») en la versió castellana de l'Estatut.

La denominació exclusiva en català de la Comunitat Autònoma està fixada per la llei estatal 13/1997, de 25 d'abril, contra la qual hauria anat la hipotètica denominació estatutària.

De tota manera, la modificació d'aquest punt va ser rebutjada ben aviat i els proposants no en volgueren fer bandera.

En el si de la comissió assessora, tant Piña, que representava la UIB, com Pilar Ferrer en nom dels conservadors, intentaren reobrir el debat sobre els símbols de les Illes Balears, la bandera i l'escut.

Així mateix, aquests representants manifestaren la seva preferència pel terme «comunitat històrica» en comptes del de «nacionalitat», que és el que finalment recull el text que ha lliurat la Comissió Assessora a la ponència encarregada d'iniciar la reforma del text.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris