algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

Els estanquers denuncien pèrdues milionàries per la guerra del tabac

Esperen que Madrid apugi els imposts per regular el mercat

Les tabaqueres han iniciat una guerra de preus que els estanquers de Balears asseguren que els està provocant pèrdues milionàries en els seus negocis.

En aquest sentit, el president de l'Associació d'Estancs de Balears, Guillem Mas, espera que el Govern central compleixi el seu compromís d'apujar imposts per equilibrar el mercat i obligar les companyies tabaqueres a tornar a apujar tarifes.

Primer va ser Phillip Morris, que davallà el passat divendres entre 40 i 50 cèntims les seves marques principals, Marlboro, L&M i Chesterfield. La seva màxima competidora Altadis no va tardar a reaccionar i quatre dies més tard feia baixar el preu de Fortuna i Ducados. Ahir es va saber que Japan Tobacco International (JTI) també ha entrat en la guerra de preus de les tabaqueres amb l'anunci d'una baixada de les seves principals marques, Camel i Winston, d'entre 40 i 90 cèntims d'euro.

El problema ve donat perquè els estancs fan les seves comandes per a uns deu o quinze dies. Compraren per poder vendre a un preu, i amb la modificació a la baixa han vist reduït el seu benefici, tenint en compte que la comissió per capsa del 8,5 per cent és fixa. Un estanc gran pot comprar unes 3 saques, per uns 6.000 euros de mitjana cada una.

Mas atribueix aquestes davallades de preu a dos factors. Per una banda, com a conseqüència de l'entrada en vigor de la Llei antitabac; fet que li sembla bastant il·lògic per part de les tabaqueres. I per altra banda, creu que Phillip Morris s'ha vist obligat a reposicionar-se en el mercat per afrontar la gran competència.

Una altra de les mesures que es demanen des de l'associació nacional d'estancs és establir un mínim de preus de 2 euros pel tabac a través de la creació d'un impost mínim, que eviti baixos preus. Com era d'esperar, els fumadors no tenen res a dir sobre la guerra de preus de les tabaqueres, i fent una volta pels estancs es pot veure com molts carreguen aprofitant la davallada.

Pel contrari, en boca dels estanquers només se senten les queixes per un problema que els farà «perdre molts doblers», com asseguren els propietaris de l'estanc del Born, «és injust i a més ho han fet de la pitjor manera».

El mateix asseguren en un dels establiments de Jaume III, «no hi podem fer res, però ens estan perjudican molt». Tot el que compraren ara ho estan venent per menys del que esperaven guanyar-hi.

A l'altre estanc de Jaume III, la dependenta afirma que provocarà «molts perjudicis als negocis». Tot i així ningú no s'atreveix a dir a quant ascendeixen les pèrdues, «difícil de calcular», asseguren.

Cap d'ells afirma haver augmentat vendes amb l'entrada en vigor de la Llei antitabac, que restringeix la comercialització a estancs i bars. I sobre la impossibilitat fa uns dies de comprar determinades marques de tabac, que s'atribuí a un boicot per part dels estanquers, Mas assegura que es podria repetir aquesta situació fins que no s'estabilitzi el mercat i tenguin una seguretat que els permeti fer previsions de compra.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris