algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Matas condecora els antecessors

Albertí, Tutzó, Cañellas, Soler i Antich reben la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma

104616

Els cinc exmandataris de la Comunitat Autònoma guardonats, Soler, Antich, Cañellas, Albertí i Tutzó.

«El sentit de l'Estat que només s'observa en els polítics de raça». Aquesta és una de les idees força que va utilitzar l'actual president balear, Jaume Matas, per justificar la imposició de la Medalla d'Or als seus predecessors.

Jeroni Albertí i Francesc Tutzó, en qualitat d'expresidents del Consell General Interinsular; i Gabriel Cañellas, Cristòfol Soler i Francesc Antich, com a expresidents de la Comunitat Autònoma, reberen el màxim guardó dels que pot concedir l'Executiu en el transcurs d'un acte solemne, un acte que omplí de gom a gom el Conservatori de Palma.

Matas destacà l'aportació de tots els homenatjats en «la construcció i el desenvolupament de les nostres institucions d'autogovern». L'acte que avui celebram, i allò que significa, ha estat possible per l'alt sentit institucional dels presidents que m'han precedit en el càrrec, inclosos de manera especial els de l'etapa preautonòmica, que és quan es posaren les bases i es feren els primers assaigs que havien de culminar en l'Estatut d'Autonomia».

Després de lloar «el col·lectiu», el màxim mandatari autonòmic es detingué en l'elogi de les teòriques virtuts de cada un dels distingits. Matas no els estalvià floretes. De Jeroni Albertí, n'assegurà que havia posat «les pedres que han servit de fonament d'allò que després ha estat tota l'estructura autonòmica». Matas es referí a l'etapa d'Albertí com a president del Consell General Interinsular com una «època de debat ideològic, de descobriment d'una cosa ignota, emocionant, però que no sabíem exactament què era». «Gràcies, Jeroni, per la teva dedicació i pel teu sacrifici... tots els ciutadans tenim un deute amb tu», postil·là el cap de l'Executiu.

A Francesc Tutzó, Matas li reconegué el seu paper com a «símbol d'unes illes que havien viscut d'esquena a unes illes menors ofegades pel pes geogràfic de Mallorca». L'actual president recordà i lloà la condició de menorquí de Tutzó.

A continuació, dedicà gairebé deu minuts del seu discurs a parlar de Gabriel Cañellas, de qui arribà a afirmar que «alguns li devem tot el que som». I és que Matas es declarà «fill» seu, per comentar després que «és obligació de les joves generacions que emergeixen complir el ritu freudià de matar el pare».

De Cristòfol Soler, en subratllà el fet que assumí la Presidència «en circumstàncies difícils i dramàtiques». Tanmateix, agraí «la lliçó magnífica de discreció» del president que ell mateix substituí.

Per acabar, a Francesc Antich, Matas li reconegué el mèrit d'haver inaugurat l'«alternança» política, un valor que qualificà d'«imprescindible» per a la democràcia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris