nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

L'OCB aposta per fomentar l'ús del català a les institucions de l'Estat

L'entitat presenta la seva proposta per reformar l'Estatut balear

L'Obra Cultural Balear -OCB- insta als polítics de les Illes a fomentar l'ús «normal» de la llengua catalana a les institucions de l'Estat i de la Unió Europea. És un dels punts de la proposta que ha realizat l'entitat sobre la reforma de l'Estatut balear.

Tanmateix, com ja han anunciat sovint, l'OCB troba que la futura norma marc autonòmica ha d'incloure el deure de conèixer el català, cosa que suposaria, segons els seus dirigents, equiparar aquesta llengua amb el castellà. L'entitat advoca per una modificació de l'articulat que incideixi en la «llibertat» dels ciutadans de l'Arxipèlag per incrementar l'autogovern i per decidir el seu futur.

També es mostra a favor que la CAIB incrementi l'actual nivell competencial, assumint la gestió dels ports, els aeroports, el trànsit o les costes. A més, en el document lliurat als mitjans de comunicació, l'associació demana el blindatge del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

Quant al finançament, l'Obra propugna que els imposts es recaptin des de l'Arxipèlag, que es creï una comissió bilateral amb Madrid per acordar els imports corresponents a les despeses de l'Estat a les Balears i la quota de solidaritat. I que es reconeguin, en fi, les «limitacions de la insularitat i s'implantin mecanismes econòmics i fiscals per esmenar-ne els inconvenients».

Respecte de l'Estatut català, el president de l'entitat, Jaume Mateu, denuncià la «hipocresia» del president Jaume Matas pel fet d'haver declarat que la proposta pactada entre Rodríguez Zapatero i CiU perjudica les Illes Balears i, alhora, sol·licitar el mateix que n'obtingui el Principat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris