algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

El Govern preveu un creixement de l'economia balear del 2,5% al 2006

Ramis alerta de la necessitat d'invertir en innovació i educació

ELISA DOMÈNECH.Palma.
L'economia balear creixerà un 2,5 per cent, segons les estimacions del Govern per al proper any, tres dècimes per damunt de l'increment amb el qual es tancarà aquest 2005 del 2,2 per cent.

El conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, presentà aquestes dades, amb les quals afirmà que «es confirma el camí de la recuperació». Tot i així, alertà que per no continuar perdent convergència amb Europa serà necessari invertir en educació i en innovació.

Ramis atribuí el creixement del Producte Interior Brut (PIB) balear a la millora de l'activitat turística i a l'impuls del sector de la construcció, així com també al progrés de l'economia de Mallorca, que creixerà un 2,5 per cent, a diferència de les illes menors, que serà només de l'1 per cent.

El responsable econòmic del Govern espera que, si bé enguany la recuperació ha estat possible, tot i la menor activitat dels principals clients turístics, per al 2006 les economies europees donin suport a la continuïtat de la tendència positiva. Malgrat totes aquestes xifres, el creixement del PIB balear continua cinc dècimes per davall de la mitjana espanyola en el tercer trimestre.

El sector industrial i energètic manté la seva recuperació de manera tímida, 1,2 per cent, a causa de la debilitat de l'economia europea, principal destinació de les exportacions illenques.

Tots els sectors mostren per l'any que ve una «lleugera» millora. La climatologia fa pensar que serà així en la branca agrària i pesquera, que ha tingut un creixement del 2,1 per cent. En indústria i energia es basen en una petita recuperació de la demanda interna i turística, el manteniment d'exportacions i la construcció.

Una major estabilitat jurídica, els increments del preu de l'habitatge, l'augment de la població i els baixos tipus d'interès impulsaran la construcció, que enguany s'ha recuperat a partir del segon trimestre. I s'espera que una millora en la demanda turística doni força al sector serveis, que ha assolit un creixement del 2,4 per cent. De totes maneres, Ramis puntualitzà que cal harmonitzar els increments de preus amb millores a la qualitat de servei per continuar essent competitius.

Ramis destacà també la importància que ha tingut el fort dinamisme del sector financer durant els darrers anys per permetre la recuperació de les Illes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris