cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

La població balear ha crescut a un ritme major que la seva economia

L'Arxipèlag és l'autonomia amb l'increment més baix del PIB del 2000 al 2004

98844

La població de les Illes Balears ha crescut a un ritme molt superior al de l'economia.

Entre els anys 2000 i 2004 la població de les Illes Balears ha crescut a un ritme molt més ràpid que la creació de riquesa, de manera que la nostra Comunitat Autònoma és l'única que ha perdut posicions relatives en relació amb el Producte Interior Brut -PIB- per càpita i amb l'índex de convergència europea durant aquest període. La població ha crescut en aquest periode en unes cent mil persones (un deu per cent del total), que és el ritme més alt de tot l'Estat.

Segons les dades aportades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística -INE-, la resta de territoris ha millorat aquest indicador econòmic. A més, les Balears han perdut 3'3 punts en l'índex de paritat del PIB per càpita amb la UE. Per contra, en el conjunt de l'Estat hi ha crescut 5'6 punts.

Aquest fet té una explicació: mentre que la demografia de l'Arxipèlag creixia molt més que la de la resta de l'Estat, l'activitat econòmica no evolucionava al mateix ritme, tot i no arribar a entrar mai en recessió. Així mateix, de totes les comunitats autònomes les Illes són la que ha experimentat un menor creixement econòmic durant el quadrienni.

El 7'7% d'increment del PIB queda molt per sota del 12'9% del conjunt estatal i de les pujades observades a Múrcia (16'6%), Andalusia (15'6%), les Canàries (15%), Castella-la Manxa (14'4) i Cantàbria (14'1), territoris que en lideren l'evolució a escala espanyola.

A l'altre extrem, a més de les Balears les comunitats amb un menor creixement del PIB són Galícia (10'6%), Astúries (10'8%) i Euskadi (11%). No obstant aquestes dades, que evidencien l'alentiment de l'economia a l'Arxipèlag, les Illes són part del grup de comunitats amb un PIB per càpita superior a la mitjana de la Unió Europea.

Els territoris que entren en aquesta llista són Madrid (amb un índex per càpita superior en un 29% a la mitjana de la Unió), Navarra (24'6%), Euskadi (22'9%), Catalunya (17'8%), les Illes Balears (10'9%), la Rioja (6'8%) i Aragó (5'1%).

Les dades aportades per l'INE coincideixen del tot amb les aportades la setmana passada per la Fundació de les Caixes d'Estalvi -Funcas-, el qual afegia que la nostra ha estat la zona que ha perdut més productivitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris