muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

«La UE té prevists fons d'ajuda per zones com Balears»

Benita Ferrero-Waldner, comissària de Relacions Exteriors d'Europa

La comissària europea de Relacions Exteriors de la Unió Europea, Benita Ferrero-Waldner, anuncià ahir que la UE «disposa de fons per a zones especials, com Balears», i assegurà que és «una bona notícia per al desenvolupament de les àrees insulars».

-Perilla una constitució única europea?
-És un moment difícil, això està clar, però en cada crisi hi ha un moment d'oportunitat i l'hem d'aprofitar. Per això, hem dit que tindrem un període de reflexió, però de manera activa i durant la propera presidència, que serà justament l'austríaca, es farà un informe per veure com podem anar cap endavant.

-Què és el que més preocupa al si de la UE?
-La Comissió ja ha decidit en el darrer consell europeu el que més preocupa els ciutadans. S'ha vist que és l'atur. I hi ha un cert malestar per una societat que sempre vol modernitzar-se, però que per altra banda vol la qualitat de vida europea. Cal donar més empenta a l'ensenyament i a la investigació per veure què es pot fer amb l'objectiu que Europa tiri endavant.

-La presència de Turquia a la UE continua generant reticències?
-És veritat que en el moment de començar les negociacions amb Turquia no era fàcil perquè hi havia gent que tenia por. Jo crec que hem de tenir un poc més de temps per digerir l'adhesió. Amb més assossec les coses aniran bé.

-Quina és l'actitud de la UE respecte als avions de la CIA i les seves escales a Palma?
-Em sembla molt bé el que digué la secretària d'Estat d'EUA, Condoleezza Rice, en el sentit que ells respecten la legalitat de les coses, l'estat de dret, i que no hi ha hagut cap tortura. I no n'hi ha d'haver. Ella parlà amb claredat sobre les coses que són importants per als nostres valors. Però, efectivament, el Consell d'Europa està investigant tot l'assumpte i ara veurem què en sortirà de la investigació. Per ara, estam satisfets del que hem sentit, però clar, veurem quin és el resultat final.

-Preveu la UE ajudes als territoris insulars, com Balears?
-Totes les zones especials, com les Illes, poden estar contentes perquè efectivament hi ha possibilitats perquè aprofitin alguns fons. I aixo és el més important per a vostès, per al vostre desenvolupament.

-La Unió ha canalitzat de manera correcta les ajudes a la víctimes del tsunami?
-Els fons s'han canalitzat molt correctament. Jo mateixa he anat a Indonèsia i hem vist la devastació que patí aquest país. He donat instruccions d'establir una Casa Europa on es coordini l'ajuda internacional.

-És cert que la UE té previst obrir una oficina a l'Iraq?
-Sí, després que hi hagi un govern legalment elegit. Volem mostrar als iraquians que la Unió Europea està a favor de l'estabilització de l'Iraq, que és important per al Pròxim Orient. Tendrem una oficina a la zona verda, la més segura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris