algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Balears rep 11,3 milions de turistes fins novembre i supera un 3,2% els de 2004

Les notes negatives són la caiguda del mercat britànic, l'estacionalitat i les fortes diferències entre illes

Balears ha rebut de gener a novembre 11,3 milions de turistes, fet que suposa un increment del 3,2 per cent respecte de 2004, però només Mallorca ha vist créixer les xifres un 5,2 per cent, mentre que Menorca i les Pitiüses registren davallades de l'1,9 i del 3 per cent.

El conseller de Turisme, Joan Flaquer, féu un balanç positiu de la temporada i afirmà que es «consolida el procés de recuperació». Tot i així, creu que hi ha «notes negatives» com l'estacionalitat, la caiguda del mercat britànic o la diferent evolució de les Illes, sobre els quals s'ha de continuar treballant.

L'empenta del turisme espanyol, que ha registrat un increment del 15,2 per cent en els onze primers mesos de l'any, ha pal·liat els efectes de la davallada del mercat britànic, d'un 4,5 per cent. L'informe de la Conselleria també destaca la recuperació del mercat alemany, que ha pujat un 6,7 per cent. S'ha de tenir en compte que només aquests tres mercats suposen gairebé un 80 per cent del total d'arribades de turistes per via aèria a l'Arxipèlag.

El responsable de Turisme atribueix la marcada diferència entre Mallorca i la resta d'illes a la major dependència d'aquestes darreres del mercat britànic i perquè tenen una oferta menys diversificada. Per pal·liar aquests efectes, Flaquer anuncia que els esforços promocionals se centraran en Menorca i les Pitiüses a través de les noves fundacions i duplicant el pressupost de promoció.

El major augment de turistes s'ha produït en la temporada alta, ja que s'han incrementat un 4,2 per cent, sobretot gràcies al turista espanyol, que puja un 16,4 per cent. En canvi, el global a la temporada mitjana (mesos d'abril, maig i octubre) baixa un 3,2 per cent.

Sobre la desestacionalització, Flaquer destacà l'important increment de les entrades de creuers turístics. De gener a octubre, les Illes han rebut 817.548 passatgers, un 23,9 per cent més que l'any anterior. Si bé no es poden considerar turistes perquè no pernocten a les Illes, tenen un component de despesa «important», segons destacà el conseller.

Les xifres d'ocupació laboral en el sector turístic han estat positives gairebé al llarg de tot el 2005, en especial en el sector de la restauració. La mitjana de gener a novembre ha estat de 72.997 treballadors al mes. Hi ha hagut un increment del nombre de treballadors en alta del 2,4 per cent respecte del 2004. Els únics valors negatius han estat els de febrer i abril, condicionats per l'efecte de la Setmana Santa.

En la restauració, l'increment ha estat del 4,6 per cent, mentre que a l'hostalatge ho ha estat del 0,4 per cent. En aquest darrer sector, en la temporada d'abril, maig i octubre s'ha produït una davallada de l'1,3 per cent, compensada per l'increment de la temporada alta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris