algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

L'hivern s'estrena amb gelades i deixa enrere una tardor ben seca

Mallorca i Menorca tornen a registrar una «sequera moderada»

L'hivern va donar ahir el bon dia als ciutadans amb gelades a la badia de Palma i a la zona de Lluc, segons va poder confirmar ahir José Antonio Guijarro des de l'Institut Nacional de Meteorologia a Balears.

Aquest fenomen es va donar després que a Lluc el termòmetre arribàs a registrar una temperatura de fins a tres graus i mig sota zero. Igualment, a la badia de Palma es varen produir les gelades després que a l'aeroport de Palma el termòmetre marcàs un grau i mig sota zero. Segons va poder constatar Diari de Balears, els veïns de Marratxí es varen aixecar del llit amb el paisatge verd cobert dels glaços cristal·lins que deixa el gebre quan es produeixen les gelades.

D'altra banda, l'entrada de l'hivern ha deixat enrere una tardor que, segons els valors pluviomètrics observats per Guijarro, són «més secs del que és normal».

De fet, ahir Mallorca ja arrossegava un dèficit de pluges d'un 17 per cent respecte de la mitjana històrica, mentre que Menorca en registrava un del 19 per cent. S'ha de tenir en compte que al principi de la tardor Mallorca havia sortit del dèficit. Així i tot, les poques precipitacions registrades aquest mes han desembocat, per Guijarro, en una situació de sequera moderada a les Balears. Per contra, a les Pitiüses encara es manté un superàvit de pluges del 18 per cent respecte de la mitjana històrica.

Com a exemple del temps sec que ha caracteritzat la tardor, Guijarro va recordar que fins el 21 de desembre han plogut 47'7 litres per metre quadrat a l'aeroport de Menorca; 73'5 a Lluc; 35'3 a Porreres; 7'8 a Palma i 39'2 a Eivisa. En el cas de Menorca, aquest registre ha suposat 1'9 litres menys dels nivells normals, a Lluc 44'8 litres menys, a Porreres 4'5 litres menys, a Palma 24'7 litres menys i, per contra, a Eivissa 1'5 litres més. Quant a les temperatures mitjanes d'aquest desembre, han estat un poc més fredes del normal: 10'6 graus a Menorca; 7'3 a Lluc; 10'6 a Porreres; 10'2 a Palma i 12'2 a Eivissa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris