nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

Matas assumeix l'oferta d'agència tributària que Solbes fa als catalans

La proposta de Madrid també inclou la cessió del 50% de l'IRPF

J.T./R.G.Palma.
El president del Govern balear, Jaume Matas, assumí ahir la proposta que l'Executiu central ha fet als partits catalans per crear agències tributàries autonòmiques que actuarien de forma concertada amb l'agència estatal.

Segons el president del Govern, la proposta catalana -de gestionar els imposts a través d'una agència tributària pròpia- hauria deixat Balears com a única comunitat «pagadora», mentre Catalunya hauria començat a caminar cap al Concert Econòmic. En canvi, la proposta del departament de Pedro Solbes permet que cada comunitat pugui tenir agències tributàries i a través del concert amb l'agència estatal «no es rompria» la caixa única, advertí Matas.

Amb tot, segons el president, la clau de la proposta del Govern central estarà a saber quines són les competències d'aquestes agències tributàries autonòmiques i, per tant, quins són els imposts que gestionaran.

De moment, el que ha transcendit de l'oferta feta pel Govern central als partits que aprovaren l'Estatut de Catalunya és que també inclou una revisió de l'actual sistema de finançament que suposa una substancial millora respecte de l'actual model. Tant és així que permet a les comunitats més capacitat normativa en els imposts especials (hidrocarburs, alcohol i tabac) i en l'impost de la renda (IRPF), que també se cediria a les autonomies en una major proporció.

Amb aquesta fórmula, que dóna continuïtat a l'actual sistema, les comunitats autònomes obtendrien la cessió del 50% de l'IRPF i tendrien més capacitat per regular aquest impost i els especials. En canvi, el Govern central mantendria la potestat de fixar les retencions de l'IRPF per tal que siguin iguals a tot l'Estat i continuaria cedint el 35% de l'IVA, com fins ara, tot i que podria atorgar més capacitat normativa a les comunitats autònomes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris