nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Les professores tindran fins a 5 mesos de «permís de maternitat»

Govern i sindicats firmen un acord per millorar la vida familiar del cos

Les professores dels centres docents públics que estrenin maternitat podran gaudir de fins a cinc mesos d'exempció per cuidar els seus fills nounats o acabats d'adoptar. Aquesta és una de les fites de l'acord que ahir varen signar el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol; el seu director general de Personal Docent, Cristòfol Vidal; la secretària general de l'STEI-i, Neus Santaner, i els màxims representants d'educació de CC.OO, Assumpció Massanet, UGT, Andreu Ferrer, ANPE, i Paco Mir.

Concretament, l'acord permet que les professores gaudeixin dels 4 mesos habituals de permís de maternitat i que, en lloc de tenir una «hora de lactància» durant 9 mesos, en gaudeixin d'un mes sencer. D'aquesta manera, el temps que una docent podrà absentar-se de la feina, sense deixar de cobrar, per cuidar el seu fill serà de cinc mesos.

A més, l'acord permet que les mares gaudeixin d'una hora de reducció de jornada retribuïda durant el primer any de maternitat. Igualment, entre el primer i el tercer any de maternitat tendran dret a una reducció de jornada «bonificada», de tal manera que, si demanen només fer feina la meitat de la jornada en lloc de cobrar el 50 per cent del sou, en cobraran el 60 per cent.

Precisament, aquesta fórmula és la que va deixar més insatisfet el sindicat STEI, ja que, segons el seu secretari d'organització, Biel Caldentey, «la nostra proposta era que aquest 10 per cent retribuït econòmicament es retribuís en hores lliures fins arribar a un altre mes de permís de maternitat, el sisè».

Tanmateix, Caldentey no va amagar la seva satisfacció per altres aspectes de l'acord aconseguit, «com, per exemple, que els pares puguin tenir 15 dies de permís de paternitat».

A més, l'acord també preveu reduir la jornada quan el docent cuidi menors de dotze anys, infants prematurs, persones amb discapacitat o persones afectades per violència de gènere.

Tant Santaner com Massanet, Ferrer, i Mir, varen considerar que l'acord és «satisfactori», tot i que els tres primers també varen destacar que «és millorable». Per la seva banda, Fiol va assegurar que per al Govern «és prioritari» el col·lectiu de professors i Vidal va informar que el cost de l'acord serà d'uns 3 milions d'euros anuals i que beneficiarà unes 300 famílies.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris