lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

L'alt endeutament de les famílies balears frena les vendes de Nadal

Les patronals del comerç preveuen l'estancament i xifres semblants a l'any passat

80924

L'afluència a les grans superfícies ha estat massiva durant els darrers festius que aquests establiments han estat oberts.

Les patronals del comerç, Pimeco i Afedeco, consideren que l'alt endeutament de les famílies de les Balears és el factor principal que està provocant l'estancament de les vendes en l'actual campanya de Nadal.

La previsió de les dues associacions és que no es superi el volum de despesa de l'any passat. En aquest sentit, el president d'Afedeco, Bartomeu Servera, afirma que «ara per ara, ens conformam si la temporada acaba com en el 2004». Servera opina que el consumidor està esperant les rebaixes perquè el seu grau d'endeutament no li permet disposar del mateix capital que abans. Cap de les patronals neguen que hi ha una gran afluència de públic al comerç, però consideren que això no es trasllada en un increment de vendes.

Per la seva banda, Pere Ferrer, president de Pimeco, destaca la importància de campanyes de promoció com la que es realitza a Ciutat, «Palma, un centre de diversió», amb el suport de la Cambra de Comerç i l'Idi Comerç. «Són una manera d'atreure el públic cap a l'oferta que ofereixen els petits i mitjans establiments i que pot satisfer les necessitats millor que ningú», afegeix.

Pimeco ha realitzat un estudi sobre el comportament del consumidor durant les festes, en el qual estima que una família gasta uns 1.200 euros de mitjana. Per altra banda, calculen que es dóna un increment de la despesa del 20 per cent i que el 85 per cent de les llars destina tota la paga extraordinària a compres de Nadal, mentre que el 60 per cent de la població també hi contribueix amb una part del seu salari ordinari mensual. Per sectors, els regals i les joguines s'enduen el 30 per cent de les despeses, mentre que l'oci, el temps lliure i la restauració un 27 per cent, els productes d'alimentació el 20, la loteria un 15 per cent i el 8 per cent restant està englobat dins altres sectors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris