algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Balears serà la primera comunitat que gestionarà un parc nacional

Narbona avança que la negociació de Cabrera està «en la fase final»

J.T./AGÈNCIES.Palma.
Balears serà, juntament amb Andalusia, la primera comunitat autònoma que gestionarà un parc nacional. La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, avançà ahir que les negociacions per transferir el parc de Cabrera a les Balears i els de Doñana i Sierra Nevada a Andalusia es troben «en la fase final».

La ministra, que presidí a Madrid la Conferència Sectorial de Medi Ambient, afirmà que les dues comunitats seran les primeres a rebre les transferències dels parcs nacionals perquè hi ha un «acord molt ampli» pel que fa al traspàs dels mitjans humans i materials. De fet, Narbona ja havia anunciat que confiava tancar la transferència de Cabrera el proper gener.

Cal recordar que una sentència del Tribunal Constitucional decretà que la gestió dels parcs nacionals és competència «exclusiva» de les comunitats autònomes. El representant de Balears a la reunió, el secretari general de la Conselleria de Medi Ambient, Miquel Ramis d'Ayreflor, reconegué que s'ha produït un acostament de posicions però deixà clar que mentre no hi hagi un document escrit que garanteixi una bona dotació econòmica per a la transferència no es podrà dir que l'acord està tancat.

Narbona presentà ahir als responsables autonòmics el primer esborrany de la llei de patrimoni natural i de la biodiversitat, que modificarà l'actual model d'organització dels parcs nacionals per adaptar-lo a la sentència del Constitucional. Segons l'esborrany, Madrid es reserva la potestat de fixar els requisits que haurà de gaudir un espai per ser declarat parc nacional i podrà revocar en el futur aquesta declaració, tot i haver-ne transferit la gestió a les comunitats.

Ramis criticà l'«excessiu intervencionisme» del Govern central a través de l'esborrany i denuncià que, mitjançant aquesta llei, Madrid podria decidir sobre espais protegits per les comunitats autònomes. Per evitar aquesta suposada «invasió de competències», el Govern balear ja ha anunciat que presentarà al·legacions a l'esborrany de la llei de biodiversitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris