algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Detingut a la Soledat un membre d'Al Qaeda expert a fer armes químiques

Andrei M. forma part d'un grup de 16 militants arrestats a l'Estat

LL.L./P.M./J.P./R.G.Palma.
Les Forces de Seguretat varen colpejar ahir fortament Al Qaeda i la resistència iraquiana amb la detenció de 16 presumptes col·laboradors d'aquestes organitzacions, entre ells un bielorús, Andrei M., resident a la Soledat, que era cercat per altres policies europees.

Andrei M., conegut com a Amin Al Ansari i Sergei Malyschew i nascut a Minsk fa 30 anys, és considerat com un expert en armes químiques i havia estat a Txetxènia, Azerbajan i Paquistan entrenant-se i «formant-se religiosament», segons una nota del Ministeri d'Interior.

Aquest ciutadà bielorús està acusat de formar part d'una xarxa de reclutament i adoctrinament de «mujahidins» per enviar-los a Iraq amb la intenció que hi cometessin atemptats, segons les dades recollides per la Policia durant l'operació «La Unión», que es va desenvolupar també a Granada, Sevilla, Lleida, Màlaga i Nerja. Precisament, a aquesta darrera localitat andalusa va ser detingut, Hiyag M., conegut com Abu Sufian, un iraquià que encapçalava el grup i era pròxim al membre d'Al Qaeda Abu Musab Al Zarqawi. A més, la Policia està investigant si aquesta xarxa podia estar fabricant explosius per cometre atemptats dins l'Estat espanyol.

Pel que fa a l'operació que va tenir lloc a les Balears, el delegat del Govern a Balears, Ramon Socias, va explicar que «feia dies que s'estava fent el seguiment» i que la Policia ha esbrinat «amb qui ha parlat». Igualment, segons l'agència Efe, Socias va informar que la detenció «ha estat a punt de no efectuar-se per culpa d'una filtració» i que, finalment, el detingut va ser traslladat a Madrid. A més, les Forces de Seguretat varen precisar que el suposat terrorista havia fet «viatges freqüents a Eivissa».

Andrey M. va ser detingut al voltant de les nou i mitja al carrer de Manacor, quan sortia d'un immoble el llogater del qual feia unes quantes nits que el deixava dormir a la casa, però que no té cap relació amb les presumptes activitats de l'arrestat. Fonts no oficials han assenyalat que Andrey M. hauria arribat a l'Illa fa diverses setmanes. El jove va acudir dijous de la setmana passada a la mesquita situada a la zona de Pere Garau, on el recorden «alt, ros, que parlava molt poc espanyol i molt bé l'àrab». Segons els testimonis el jove no es va identificar però va dir que era bielorús i «duia dues bosses amb roba dins i va dir que no tenia cap diners i es va interessar pels mercats ambulants a Mallorca, com a mesura per guanyar-se la vida».

«Sense sostre»
A la mesquita li varen fer un val amb el qual es va dirigir a un kebab i li varen donar de menjar. Els assidus de la mesquita afegeixen que en els dies posteriors solia menjar i beure de la caritat dels musulmans de la zona, fet que consideren com habitual amb nouvinguts a l'Illa. També, l'imam recorda que el jove li va demanar permís per poder dormir a la mesquita, però li va respondre que no era possible perquè des de fa ja temps es va prendre una decisió en aquest sentit. Després, el jove es posà en contacte amb un marroquí, al qual li demanà que el deixàs dormir a ca seva. L'home hi accedí «si només es tractava d'un parell de dies».

És d'aquest immoble d'on sortia el matí d'ahir el presumpte terrorista quan va ser detingut. A la mesquita també es va comentar ahir que, des de dijous passat, el jove acudia cada dia a l'hora dels precs, i sobre els motius de la seva detenció asseguren que en cap moment va fer cap proposta «és més, semblava un jove molt reservat». Fonts d'experts en la lluita antiterrorista, varen afegir que el fet que el jove es presentàs com un indigent «respon a una estratagema».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris