muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

El Govern calcula que Balears perdrà 150 milions europeus fins l'any 2013

El conseller Ramis critica que Zapatero accepti una retallada del 60% dels suports

65938

El conseller d'Economia i Hisenda, Lluís Ramis d'Ayreflor, en una imatge d'arxiu durant una intervenció al Parlament.

El Govern balear calcula que el nou pressupost de la Unió Europea per al període 2007-2013 suposarà una pèrdua per a les Balears d'aproximadament 150 milions d'euros, per la minva d'entre un 55 i un 60% dels fons europeus que rebia fins ara. Per aquest motiu, el conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, valorà «negativament» els resultats obtenguts pel Govern central a la cimera de Brussel·les i lamentà el paper jugat pel president José Luís Rodríguez Zapatero en les negociacions.

Segons l'acord assolit la matinada de dissabte a Brussel·les pels caps d'Estat i de Govern de la UE, l'Estat espanyol rebrà 16.181 milions d'euros en fons fins el 2013, una quantitat que Zapatero qualificà d'«èxit» i que el Govern balear valorà de manera «negativa».

En primer lloc, perquè encara que la proposta aprovada manté el fons de cohesió per a l'Estat espanyol fins el 2013, les Balears no es veuran beneficiades per aquests recursos per l'entrada a la Unió Europea d'estats amb menor renda. Aquest fet suposarà que les Illes percebeixin 106 milions menys per aquest concepte. Amb aquests fons s'havien finançat, fins ara, obres hidràuliques, com la conducció i abastiment d'aigua a Llubí, Crestatx i Pollença, per exemple, o altres actuacions de sanejament i depuració.

Per altra banda, les Balears formarien part del nou objectiu 2 -competitivitat regional i ocupació-, que integra els fons FEDER i FEOGA. La pèrdua de recursos en aquest sentit seria d'uns 45 milions d'euros, entre un 30 i un 35% menys respecte del període 2000-2006.

La Conselleria d'Economia encara no ha valorat com afectarà Balears que els fons agraris FEOGA deixin de ser estructurals, com també la revisió de la política agrària prevista. Tot i això i després d'una primera anàlisi, Ramis lamentà «el paper jugat» per Zapatero en les negociacions perquè suposarà «una pèrdua notable» de recursos per a les Illes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris