algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Classes oficials de música a dos rals

Els professors de les escoles municipals denuncien la seva precarietat laboral

A pesar que per impartir classes en una escola municipal de música es requereix el títol superior de música, l'equivalent a una llicenciatura, les condicions laborals dels professors disten molt de les que se suposen a aquesta categoria i, fins i tot, de les que hauria de tenir qualsevol treballador.

Una trentena d'ells han començat a organitzar-se sota la coordiació de Maria Antònia Font, de l'STEI, i adverteixen de mobilitzacions i de denúncies davant la magistratura de Treball si no es posa fi a aquesta situació.

Alguns d'ells no tenen contracte, tot i que fa anys que presten els seus serveis a l'escola; d'altres tenen un contracte de vuit hores i en realitat en treballen trenta; alguns d'aquests titulats superiors tan sols cobren set euros l'hora; no cobren si estan de baixa per malaltia o per accident; no tenen dret a vacances; no cobren l'atur durant l'estiu, etc.

Els professors de música tan sols reclamen «un contracte adscrit a un conveni que reguli els seus drets i els seus deures, a més de cotitzar a la Seguretat Social».

L'STEI considera que «en moltes d'aquestes situacions hi pot haver frau de llei o una relació laboral encoberta». De moment, però, s'ha optat per la via del diàleg. S'iniciaran converses del col·lectiu amb la representació de l'Ajuntament per veure si, «a les bones, es poden arreglar les coses».

De tota manera, la precarietat laboral del professorat de música desincentiva la mobilització per la por de represàlies, que en alguns casos, segons els denunciants, s'han produït.

Els professors de música de les escoles municipals voldrien que la Conselleria d'Educació, de la mateixa manera que regula els requisits per a l'exercici de la professió, entràs també a marcar uns mínims pel que fa als drets laborals. Ara per ara, resoldre la situació és molt complicat, ja que cada ajuntament té unes característiques especials, la qual cosa dificulta un plantejament de caràcter global.

Algunes corporacions municipals han decidit llevar-se el problema de damunt mitjançant l'externalització del servei, amb la qual cosa els professors passen a treballar per a una empresa privada. En tot cas, la situació laboral d'aquest col·lectiu no s'avé gaire amb la imatge d'una societat com la mallorquina, que sembla donar importància a la formació musical.

Les escoles municipals de música han proliferat arreu de la geografia illenca. La demanda social és, doncs, una realitat. La sensibilitat que es demostra cap a l'art, però, no pareix haver-se fet extensiva a les retribucions i a les condicions de feina de les persones que tenen al seu càrrec la formació dels al·lots.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris