algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Matas estudia la inclusió a l'Estatut d'una versió del finançament català

Planteja un model que no discrimini les Balears per ser una comunitat rica

83038

Matas i Maragall, durant una cimera entre Govern balear i Generalitat.


El Govern de Jaume Matas està valorant incloure a l'Estatut d'Autonomia balear un model de finançament autonòmic que el mateix Executiu qualifica com «una revisió de la proposta catalana».

Segons un document elaborat per Vicepresidència, es tractaria de rebaixar alguns dels punts prevists per la Generalitat i apostar per una fórmula «més acord amb els sistemes federals de referència -com és el cas de Canadà i els Länder alemanys.

L'informe considera que el model impulsat per Maragall no té un enfocament federal, sinó confederal, fet que «dinamitaria el sistema fiscal espanyol». Per aquest motiu, des del Govern s'optaria per un sistema que partís de la base de la capacitat de finançament de la CAIB i respectàs la renda per habitant. D'aquesta manera, continua el document, «les distorsions del sistema redistributiu no serien tan extremades com en l'actualitat». En definitiva, l'objectiu seria establir a l'Estatut balear una fórmula que garantís que les Illes no serien discriminades pel fet de ser una comunitat rica.

L'esmentada proposta no és l'única que està valorant l'Executiu Matas. En el mateix informe n'apareixen tres més.

La primera es basaria a adaptar l'Estatut a l'actual Llei orgànica de finançament autonòmic (LOFCA). Aquesta via, que ha estat l'elegida per l'Estatut valencià, pren com a referència el concepte de «necessitat de la despesa». La segona afegeix variables com la compensació de l'increment de la població o el fet insular. La tercera adopta el model del tripartit català. Finalment, la quarta, explicada al començament, revisaria el model de la Generalitat i integraria elements prevists a la resta. El conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, ja s'ha mostrat partidari d'aquesta darrera alternativa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris