lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Restauració afirma que es perdran 1.600 milions per la Llei antitabac

Salut critica la manca d'informació sobre la normativa estatal

M.QUES./E.P.Palma.
L'aprovació de la Llei estatal antitabac que va tenir lloc ahir en el Congrés dels Diputats ja ha aixecat polèmica entre el sector de restauració de les Balears.

De fet el president de Bars i Cafeteries de l'Associació Empresarial de Restauració de Mallorca, Francisco Martínez, denuncia ahir que la mesura originarà pèrdues d'uns 1.600 milions d'euros en el sector, que hauran d'adaptar les instal·lacions.

Martínez afirmà que la Llei «coarta la llibertat de demanda dels clients dels dos col·lectius, tant de fumadors com dels no» i advertí que les mesures tendran repercussió en el turisme perquè molts d'estrangers canviaran de destí per cercar països «més tolerants».

El president de l'Associació Empresarial de Restauració de Mallorca, Antoni Mas, considerà que la Llei antitabac estatal és una normativa «més dràstica» que la de Balears, que és «més oberta a la convivència dels dos col·lectius», i a més criticà que la mesura obliga l'empresari a elegir una de les dues tipologies d'establiment.

Per la seva banda, el coordinador autonòmic de Drogodependències i addiccions, Bartomeu Jaume, criticà la manca d'informació sobre aquesta Llei que ha fet el Ministeri de Sanitat, tot i que asseguren que han gastat més de 6 milions d'euros en campnyes publicitàries. Jaume creu que és una «Llei precipitada, ja que tan sols dóna 15 dies des de la seva aprovació a l'entrada en vigor», fet pel qual «hi ha molt poca gent que conegui el text i les seves disposicions».

Recordà que abans que entràs en vigor la llei autonòmica es va fer una intensa campanya d'informació, reunions amb tots els sectors implicats i afectats i el més important, «fou una normativa que afavoria la convivència i no tenia cap cost pels empresaris, que ara sí que es veuran afectats».

Les Comunitats seran les encarregades de vigilar el compliment de les noves mesures «antitabac», per la qual cosa s'haurà d'incrementar el nombre d'inspectors, fet que suposarà que «des de Balears demanen més finançament per poder fer front als costs».

Les novetats de la nova llei estatal sobre l'autonòmica incideixen sobretot en els llocs de feina, públics i privats, on queda completament prohibit fumar, ni crear espais per a fumadors, cosa que permetia la Llei balear.

Pel que fa al sector de restauració, la Llei estableix que els bars, restaurants i llocs d'oci de més de 100 metres quadrats han de ser «espais sense fum», encara que es poden crear zones de fumadors separades físicament que no excedeixin del 30% de la superfície del local. La resta de locals, de menys de 100 metres, tendran llibertat per decidir si es fuma o no dins, però s'haurà d'informar a la porta del local i prohibir l'entrada de menors de 16 anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris