nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

El Govern se sumarà a la unificació educativa de les comunitats del PP

L'esquerra ho rebutja i UM creu que suposa «una crida a la desobediència civil»

Tots els partits de l'arc parlamentari autonòmic criticaren ahir la intenció del PP d'aplicar a les comunitats on governa, entre aquestes la balear, uns criteris comuns en matèria educativa, al marge de la LOE. Fins i tot Unió Mallorquina, soci del PP, rebutjà la mesura, mentre que els socialistes acusaren el conseller d'Educació, Francesc Fiol, de «renunciar» a l'autogovern per interessos partidistes.

El conseller confirmà ahir que el Govern assumeix les directrius del PP i aplicarà les mesures educatives compartides per totes les comunitats populars. Entre aquestes, destaca la intenció d'impartir una formació «comuna» en les assignatures d'Història, Geografia i Literatura i d'implantar exàmens de recuperació de setembre als quatre cursos de l'ESO i no només al darrer, com preveu la LOE, que avui s'aprova al Congrés.

Amb tot, Fiol matisà que les mesures que s'implantaran a Balears no estan ni «al marge» ni són «contra» la LOE, sinó que es troben dins el que «permet i preveu» la nova llei, que contempla el «dret» que «determinades decisions quedin en mans» de les comunitats.

«No hi ha cap actitud secessionista ni il·legal», remarcà el conseller, qui vaticinà que alguna comunitat del PSOE acabarà fent el mateix. De moment, una de vinculada al PP -Navarra- no ho aplicarà. Segons Fiol, la «unitat de criteri» acordada pel PP encara ha de ser desenvolupada, però «és bona per a la cohesió i la vertebració del sistema educatiu» estatal i evitarà «entrabancs» als alumnes.

Les explicacions de Fiol no convenceren ahir cap partit i fins i tot UM, soci del PP, definí la decisió de les comunitats populars com una «crida a la desobediència civil». El dirigent Tomeu Vicens advertí que UM no pot compartir la «uniformitat total i absoluta per decret» i recordà que Balears té una realitat lingüística i cultural pròpia i, per tant, l'educació s'ha d'adaptar als ciutadans.

Més contundent fou la dirigent del PSOE, Francina Armengol, qui ho considerà una «autosubmissió» de Balears als interessos «partidistes» del PP estatal. Es preguntà per què les Illes han de tenir el mateix programa educatiu que Castella i Lleó i no el que «més convengui» als ciutadans de l'Arxipèlag; i criticà que «el PP defensa constantment la unitat d'Espanya i la fa trossos quan li convé».

En la mateixa línia, la diputada del PSM, Joana Lluïsa Mascaró, recordà a Matas que «el país que governa és el de les Illes Balears i no una propietat del PP». La nacionalista també demanà al president que deixi de fer d'«escolanet» de Rajoy. Finalment, Miquel Rosselló (EU-EV), trobà la mesura com «un pas més de la campanya desestabilitzadora i de la contrareforma reaccionària del PP».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris