nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

Balears es troba a la coa en ajuts per a la compra o préstec de llibres de text

Les CA, excepte Balears i Astúries, ofereixen textos gratuïts pel sistema de deixar-los

Balears és, al costat d'Astúries, la Comunitat Autònoma que menys iniciatives ha posat en marxa a favor de la gratuïtat o subvenció dels llibres de text i és l'única governada pel PP que no ofereix cap possibilitat de préstec o beca. De fet, l'única mesurada es refereix a la possibilitat de deduir la compra dels llibres en la declaració de la renda, ja que les beques existents per a aquest fi són les que ofereix el Ministeri d'Educació.

Un estudi comparatiu dels ajuts que concedeixen les comunitats revela que en set d'aquestes la gratuïtat dels llibres de text és ja una realitat, encara que en diferents velocitats, mentre que en les nou restants (sense comptar Balears) no hi ha un pla dissenyat pels governs autonòmics per assumir el cost dels llibres de manera general, però sí que existeixen beques que ofereixen els propis executius regionals, ajuntaments o altres entitats.

Segons l'esmentat estudi, realitzat per la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA), Castella-la Manxa fou la primera a abordar la gratuïtat gradual dels llibres i actualment és la que compta amb una major cobertura, ja que aquest curs els llibres són de franc per a tots els alumnes de Primària i ESO.

Models
Andalusia ha implantat ja la gratuïtat en 1r i 2n de Primària; Aragó ha estès aquest curs aquesta oferta a la Primària i 1r i 2n d'ESO; Cantàbria ofereix la gratuïtat en 1r i 2n de Primària; Galícia, en tota la Primària i La Rioja, en els quatre cursos d'ESO. Catalunya, per la seva part, ha posat en marxa el Programa cooperatiu per al foment de la reutilització dels llibres de text, en el qual aquest curs participen 522 centres. En tots els casos s'empra el sistema de préstec.

La secretària d'Educació de l'FSM-PSOE, Antònia Riera, especificà que «altres comunitats destinen partides més importants que l'anunciada pel conseller Fiol». Així, en el curs 2005-06, Madrid destina 10,5 milions d'euros per al préstec, València inverteix 13 milions d'euros (en beques) i a Euskadi, el Govern basc té una convocatòria pròpia. Navarra, Múrcia, Castella i Lleó i Cantàbria ofereixen beques i les Canàries brinden ajuts als centres.

A la Comunitat balear, les associacions de pares d'alumnes d'alguns centres escolars han disposat un sistema de préstec de llibres, però no disposen de cap suport institucional.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris