algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Rotger considera irresponsable que PP i PSIB no aprovin ara l'Estatut

El comitè de savis proposa la modificació de 74 articles i disposicions

J.T./R.G. Palma.
El president del Parlament balear, Pere Rotger, advertí ahir que «seria una irresponsabilitat», sobretot per part del PP i del PSIB-PSOE, no aprovar una reforma de l'Estatut d'Autonomia durant aquesta legislatura.

Mentrestant, el comitè de savis conclogué la revisió de la norma marc proposant una ampla reforma que passa per modificar-ne 74 articles i disposisicions.

Durant la tradicional copa de Nadal amb els mitjans de comunicació, Rotger es mostrà optimista sobre el futur de la reforma, «ja que l'esperit que tenen tots els grups parlamentaris és de no desaprofitar aquesta ocasió». El president de la Cambra considera que totes les formacions polítiques hi han de fer aportacions, però matisà que «els dos partits majoritaris són els que tenen la màxima responsabilitat» a l'hora d'assolir un acord que faci possible la redacció d'un nou Estatut.

Tanmateix, Rotger celebrà la reactivació, per gener, de la ponència parlamentària que s'ha d'encarregar de fer una proposta d'articulat, i comentà que «els punts conflictius de la reforma s'han de deixar per al final».

Comitè
Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, presentà l'informe definitiu del comitè assessor de la reforma i anuncià que el 26 de gener el document es presentarà en societat.

Els onze experts proposen modificar un total de 74 articles i disposicions de l'actual text estatutari, la qual cosa suposaria canviar gairebé tots els preceptes.

Els savis, que ahir donaren per finalitzades les seves tasques, advoquen per la definició de les Balears com a «nacionalitat històrica» per facilitar la creació de la policia autonòmica o per incloure el reconeixement del fet insular. Pel que fa a les competències, els experts consideren que la comunitat autònoma de les Illes Balears ha d'assumir part de la gestió en matèria d'immigració i també dels ports i aeroports.

Tanmateix, la majoria del comitè aposta perquè es creï el Consell de Formentera. En la seva opinió, aquesta nova institució «no té per què rompre l'actual equilibri territorial». De totes maneres, adverteixen que la decisió sobre una eventual modificació del nombre de diputats per illes «correspon als polítics».

Respecte de la millora del finançament autonòmic, els savis es reuniran per discutir aquesta qüestió i emetre'n un informe el pròxim mes de febrer, quan estigui més clar el text definitiu de l'Estatut d'Autonomia català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris