muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El PSIB avisa que si el PP canvia la Llei electoral «no hi haurà estatut»

Els populars volen usar l'equilibri territorial per negociar el finançament

«Si el PP modifica l'equilibri territorial, no hi haurà estatut». Així de clar ho manifestà ahir la presidenta del Consell de Menorca i del grup parlamentari socialista, Joana Barceló, que no vol sentir parlar de modificar la Llei electoral per incrementar la representació d'Eivissa i Formentera, perquè això afavoriria els populars.

En canvi, el PP deixa oberta la porta a una hipotètica modificació de l'actual representació territorial -ara s'atorguen 33 diputats a Mallorca, 13 a Menorca, 12 a Eivissa i un a Formentera- i es reserva aquesta carta per utilitzar-la com a moneda de canvi a l'hora de negociar la inclusió del finançament a l'estatut.

Un dia després que es desbloquejàs la reforma, els motius que ocasionaren el bloqueig no s'han dissipat, els mateixos recels entre partits continuen i l'única diferència respecte a fa un mes i mig és que ara es reprèn la negociació.

El PSIB tem que el PP acabi modificant la Llei electoral per incrementar la representació d'Eivissa i Formentera, i garantir-se així la perpetuació de la majoria absoluta. El PP considera que el PSOE no està dispost a incloure el finançament a l'estatut. I el PSM, com la resta de partits minoritaris, no vol que la disputa entre els dos grans deixi la reforma en un no-res.

Ara ningú qüestiona que Formentera ha de tenir Consell, sempre que no es modifiqui la representació territorial. Fins i tot, la socialista Barceló, per deixar clar que el PSIB vol més competències per a Formentera, anuncià la presentació d'una proposta al Parlament en aquest sentit.

L'estratègia dels populars, però, és una altra. Segons deixà entreveure la vicepresidenta Estaràs, el PP mantindrà l'amenaça d'un canvi en l'equilibri territorial per poder negociar amb els socialistes la inclusió del finançament a l'estatut. Estaràs vol que el text fixi una modulació de la solidaritat i més participació en imposts, però tot ho condiciona al desenllaç de l'Estatut català.

El PSIB vol millorar el finançament des de la multilateralitat, i just pretén incloure en l'estatut un tractament específic pel fet insular i l'augment de població. En canvi, PSM i UM aposten per incorporar en el text un sistema propi i ambiciós. A més, el secretari general del PSM, Biel Vicens, anuncià que no deixaran el finançament per al final i aviat posaran damunt la taula el tema perquè PP i PSOE prenguin posicions.

Allò que no acceptaran els socialistes és que s'atorgui un diputat més per Eivissa i un més per Formentera si no hi ha, almenys, dos diputats més per Menorca. Però UM, així ho assegurà Miquel Nadal, considera que si s'ha de modificar l'equilibri s'ha de fer per beneficiar Mallorca, ara infrarepresentada. UM, reticent a les llistes separades per a Parlament i Consells, diu ara que res pot impedir la reforma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris