nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Els partits desbloquegen l'Estatut sense tancar la qüestió de l'equilibri territorial

Tots, llevat del PP, acorden exigir majoria qualificada per canviar la Llei electoral

62194

D'esquerra a dreta, Lliteres i Nicolau (UM); Barceló i Armengol (PSIB); Rosselló i Llauger (EU-EV); Sansó i Ramon (PSM), i Ramis (PP).

Les negociacions sobre l'Estatut d'Autonomia experimentaren ahir un avanç amb l'acord de tots els partits de desbloquejar la ponència parlamentària que ha d'elaborar la proposta.

De tota manera, el perill que la reforma es frustri encara existeix. I és que el PP anuncià ahir el seu vot particular en contra d'un article que blindaria el nombre de diputats que en aquests moments aporta cada illa al Parlament.

Segons s'acordà ahir en el conclave que reuní totes les forces polítiques de l'Arxipàlag, la ponència esmentada reprendrà els treballs de redacció de l'Estatut aquest mes de gener, amb l'obertura d'un període extraordinari de sessions. A més, els diputats que en fan part inclouran un nou precepte segons el qual la Llei electoral autonòmica no es podrà modificar per majoria simple, com succeeix ara, sinó que requerirà majoria qualificada de la Cambra balear.

El Partit Popular es reserva la decisió de votar a favor o en contra d'aquest punt «fins al final», és a dir, fins que la proposta d'articulat entri al Parlament.

Tanmateix, els representants del PP, el PSIB-PSOE, el PSM, EU-EV i UM que ahir es reuniren al Centre Cultural de Sa Nostra, manifestaren la seva confiança que la reforma estatutària pugui rebre el vistiplau del Parlament abans de l'estiu. A partir d'aquí, l'Estatut balear s'hauria de discutir al Congrés dels Diputats, on s'ha d'aprovar de manera definitiva.

Respecte de les valoracions de la trobada, el portaveu del PP a les Balears, Miquel Ramis, advertí que la qüestió de l'equilibri territorial «és important», però no és l'única per nosaltres». En aquesta línia, comentà que si al final hi ha llistes electorals separades al Parlament i als consells, aquesta situació no ha de rompre necessàriament l'actual representació de cada una de les illes. En definitiva, el populars accepten la composició que té ara el Parlament, però no consideren que aquesta s'hagi de definir en el futur Estatut, sinó que s'ha d'establir en la Llei electoral com fins ara.

Respecte de la fórmula de la majoria qualificada per canviar aquesta llei, Ramis manifestà que «no ens agrada». De tota manera, el portaveu de la formació de Jaume Matas assegurà que «estam disposats a parlar de tot».

La portaveu parlamentària del PSIB-PSOE, Francina Armengol, es mostrà convençuda que, després de la reunió d'ahir, «es garanteix l'actual equilibri territorial», un aspecte que considerà «irrenunciable» per tots els grups parlamentaris, llevat del PP. Tanmateix, la socialista es mostrà satisfeta pel fet que «s'hagi debloquejat la ponència».

Armengol, que assistí a la reunió acompanyada per la presidenta del Consell de Manorca, Joana Barceló, confià que al final el PP voti a favor de l'article que preveu una majoria qualificada per modificar la normativa electoral.

Per part del PSM, el president de la formació, Jaume Sansó i la vicesecretària, Nanda Ramon, sortiren satisfets d'una reunió que qualificaren de «necessària». Ramon espera que el Parlament balear pugui aprovar una proposta de norma marc abans de l'estiu.

El secretari general d'Unió Mallorquina, Damià Nicolau, destacà la decisió de redactar l'article que farà referència a la Llei electoral. Nicolau acudí al conclave en companyia del secretari de formació del partit, Josep Lliteres.

Per acabar, el coordinador d'Esquerra Unida de Mallorca, Miquel Rosselló, qualificà de positiva la trobada i manifestà que una altra qüestió polèmica, el finançament autonòmic, encara no s'ha debatut en la ponència sobre la reforma de l'Estatut.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris