muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

La llei d'impacte ambiental preveu sancions de fins 2'4 milions d'euros

Medi Ambient diu que en molts casos serà més restrictiva que l'estatal


L'avantprojecte de la llei autonòmica d'avaluacions d'impacte ambiental i d'avaluació ambiental estratègica preveu multar amb sancions de fins a 2,4 milions d'euros a qui cometi una infracció «molt greu», com ara executar un projecte sense la imprescindible avaluació d'impacte ambiental.

Aquesta és una de les novetats que s'han introduït en el text presentat ahir pel conseller de Medi Ambient, Jaume Font, respecte de la normativa en vigor, que és un decret de 1986. Font comparegué ahir davant els mitjans de comunicació acompanyat pel seu secretari general, Miquel Ramis d'Ayreflor.

Quant al contingut, a més de sancions que poden arribar a 2,4 milions d'euros, la nova llei inclou multes de fins a 240.000E per als responsables de presentar projectes amb dades falses.

En aquest sentit i en relació amb les penalitzacions, Ramis assegurà que l'esborrany n'inclou algunes de no previstes en la normativa estatal però que altres comunitats autònomes han incorporat, per exemple en el cas esmentat sobre ús de documentació falsa.

D'altra banda, la futura norma unificarà els diferents tipus d'avaluació d'impacte ambiental en una sola classe. Així, distingirà entre projectes que requereixen aquestes anàlisis i d'altres en els quals la decisió adoptada dependrà de les dimensions, la ubicació o altres factors. Tot plegat suposa reforçar la fase prèvia de consultes.

Sobre aquest darrer aspecte, Font explicà que si bé les persones i les entitats que demanin l'avaluació esmentada perdran més temps en la fase prèvia, «al final el procés els haurà estalviat temps, perquè resultarà més fàcil que els donin l'autorització».

Una altra novetat és que s'exigiran fiances o assegurances de responsabilitat civil als executors dels projectes per cobrir possibles danys, i que la Conselleria realitzarà un seguiment perquè es compleixi la declaració d'impacte ambiental.

Per acabar, la nova llei preveu el compliment de les sancions a través de la prestació ambiental substitòria. Així mateix, podrà obligar les institucions a redactar un pla general urbanístic, unes normes subsidiàries, un pla director sectorial o un de territorial insular; o bé a intentar consensuar els projectes si aquests no s'ajusten a l'avaluació ambiental requerida.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris