nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els empresaris preveuen per al 2006 un creixement similar al 2,5% d'enguany

L'informe de conjuntura de CAEB destaca el 31% més de treballadors estrangers a Balears

La Confederació d'Associacions Empresarials de Balears, Caeb, preveu un creixement econòmic per al 2006 de devers el 2,6 o el 2,7 per cent a Balears, la qual cosa significaria un increment d'unes dècimes per damunt del 2,5 per cent assolit enguany.

En la presentació de l'informe de conjuntura econòmica, el president de la Caeb, Josep Oliver, destacà l'important increment de treballadors estrangers a Balears, un 31,3 per cent més que en el 2004, que han sortit a la llum gràcies al procés de regularització. La mitjana mensual en els deu primers mesos de l'any és de 62.455 persones, la qual cosa significa, sobre un total de 443.464 treballadors, que el 14,08 per cent són estrangers.

Oliver afirmà que aquestes xifres mostren la consolidació de la recuperació econòmica a Balears, a pesar que encara es troba per davall de la mitjana espanyola de creixement del 3 per cent.

L'economia illenca creix gràcies a l'avanç de la construcció i dels serveis, sectors que enregistren augments del 3,2 i del 2,5 per cent, respectivament. La indústria també ho fa per la repuntada de la demanda interna, encara que de manera més moderada, amb un 1,3 per cent, i el sector primari, a pesar de créixer un 1,7 per cent, continua amb el descens dels darrers anys.

Mallorca es veu més afavorida per la recuperació del mercat alemany que, afegit a l'impuls de la construcció i la demanda interna, situen el seu PIB en el 2,9 per cent. En canvi, els resultats de la temporada turística a Menorca i Eivissa, amb la caiguda del mercat britànic, condicionen el creixement econòmic d'aquestes illes, que serà del 0,6 i del 0,7 per cent, respectivament. Oliver indicà que durant el 2006 pot haver una davallada en l'activitat turística a causa de la realització del Mundial de futbol, que afectaria els mesos de juny i juliol.

Per una altra banda, l'activitat constructora ha augmentat enguany a causa de l'empenta de l'obra pública i de l'edificació d'habitatges licitats en el 2003 i 2004. L'informe mostra un increment de l'11 per cent del preu de les cases i un augment dels habitatges visats del 10,1 per cent. Oliver pronosticà que la davallada en l'obra pública durà la moderació en les xifres de creixement econòmic, però que no serà l'any que ve, en el qual la construcció «continuarà estirant de manera important de l'economia balear».

D'acord amb l'anàlisi de la Caeb, els indicadors de consum intern en general registren valoracions positives i mantenen un «elevat ritme de creixement», que és impulsat per la millora de l'ocupació i l'augment de la població.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris