nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El desconeixement de la llengua esdevé un factor d'exclusió social

Prop d'un 20% de la població no sap català i un 5% castellà

B.P.Palma.
Segons els autors de l'estudi ressenyat en aquestes planes, el desconeixement de la llengua esdevé un dels factors més importants de risc d'exclusió social, especialment quan la ignorància va referida al castellà.

Prop de 50.000 persones, un 5% de la població, no entén, no parla o no escriu en castellà. En el cas del català, el percentatge referit als mateixos aspectes arribaria fins a quasi el 20% de la població, quasi 200.000 ciutadans. La proporció dels qui no el saben escriure representaria més de la meitat dels censats. Aquest factor té una incidència especial en les esferes laborals i econòmica i, per tant, en les expectatives de remuneració i condicions laborals.

L'estudi assenyala que les conseqüències d'aquest fet es poden manifestar en les relacions comunitàries i també en les afectives, ja que és un factor que impossibilita la integració en determinats espais socials.

A pesar d'aquesta constatació de risc, diversos estudis han posat de manifest una actitud de rebuig de la població immigrada, tant d'origen peninsular com de fora de l'Estat espanyol, a l'aprenentatge de la llengua pròpia de les Illes Balears. Així, una recent anàlisi de la UIB sobre la immigració a les Illes Balears indica que als immigrants espanyols el que menys els agradava del seu lloc d'arribada era el fet que s'hi parlàs en català.

Respecte de la immigració estrangera, les dades aportades per la macroenquesta que dirigí Pere Salvà detectà posicionaments hostils, especialment entre els ciutadans d'origen europeu i no tan altes entre els d'origen extracomunitari.

Aquestes dades es corelacionaven amb l'escàs nombre de relacions interpersonals que es produeixen entre els nadius de les Illes Balears i els nou vinguts, la qual cosa ofereix una idea ben completa de la feblesa de la integració social. En els darrers temps, les autoritats polítiques han llançat molts de missatges relatius a la no necessitat/obligatorietat d'aprendre català a les Illes Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris