nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Immigració admet que té dificultats d'interlocució amb la colònia xinesa

Tot i això, vol integrar-los amb cursos de català i castellà i mediadors

El director general d'Immigració, Juan Manuel Gómez, que depèn de la consellera d'Immigració i Cooperació, Encarnación Pastor, va admetre ahir que el Govern ha tengut fins ara dificultats per comunicar-se amb la incipient colònia xinesa de Balears. Gómez va revelar aquesta problemàtica després que Diari de Balears detectàs que la colònia xinesa s'ha vist incrementada un 25 per cent a Palma en el darrer any, que s'està concentrant a Pere Garau i que està obrint comerços amb productes de confecció i serveis de perruqueria a preus reduïts i difícils d'igualar pels empresaris locals.

En aquest sentit, Gómez va explicar que «al contrari del que succeeix amb la colònia llatinoamericana, entre la xinesa no hi ha el costum d'associar-se per tenir un representant davant l'administració i la comunicació es fa més aviat a través de les famílies». Tot i això, la Conselleria ha detectat un possible interlocutor, Antonio Yoh, que és resident a Balears des de fa 36 anys i que està convidat a una cita de Pastor amb els col·lectius d'immigrants prevista per al proper dia 15 de desembre. Yoh representa, extraoficialment, els empresaris xinesos arrelats a Balears, ja que va ser el primer a obrir-hi un negoci.

En aquest sentit, la intenció de Gómez és «instar la colònia xinesa que elegeixin un interlocutor o que s'informin de les polítiques d'integració a través dels nostres centres d'informació, en què donam documentació també a les persones individualment, ja que associar-se és un dret, no una obligació».

Pel que fa a mesures concretes que té en ment el director general per fer feina amb el col·lectiu, Gómez va assegurar que vol coordinar-se amb les conselleries de Comerç i Educació per resoldre els problemes de la colònia en aquests àmbits. També vol oferir cursos de català i castellà als ciutadans xinesos i integrar-los «a través dels mediadors culturals i les associacions juvenils». En tot cas, la Conselleria vol escoltar els interlocutors de la colònia abans d'actuar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris