nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

La tele del futur comença a emetre

Els usuaris balears rebran més de 30 canals de TV Digital Terrestre

La Televisió Digital Terrestre (TDT) ja es troba operativa però és només una realitat a mitges. Aquest sistema d'emissió, que ofereix més canals, millor qualitat d'imatge i so i interactivitat, es va posar en marxa el passat 30 de novembre però l'oferta és encara molt minsa. Es preveu que en un futur proper, els telespectadors puguin accedir, de manera gratuïta, a més de 30 canals.

La nova tecnologia s'imposarà definitivament l'any 2010, quan es produirà l'anomenada «apagada analògica». Fins aquell moment, conviuran els sistemes analògic i digital però a partir de llavors només perviurà la teconologia digital. Per poder accedir a aquesta oferta, caldrà disposar d'un televisor digital o d'un adaptador.

El televisor amb sintonitzador digital costa uns 2.000 euros i el preu d'un decodificador oscil·la entre els 100 i els 400 euros, però els més barats són d'una tecnologia anterior i, en alguns casos, no permeten la interactivitat. Aquests adaptadors, que probablement s'abaratiran, es connecten al monitor de televisió a través d'un euroconnector.

En principi no serà necessari canviar l'antena però es probable que les comunitats de propietaris hagin de fer retocs per poder sintonitzar els canals. L'adaptació a la TDT pot arribar a costar uns 1.000 euros. Una altra opció passa per accedir a aquesta oferta a través de l'ordinador. En aquest cas, només caldria una targeta o un adaptador i una antena.

De moment, cadenes estatals com TVE, Telecinco o Antena 3 ja ofereixen diversos canals en digital -les privades en poden oferir quatre i TVE en tendrà set- i, a més, existeixen dues plataformes digitals Net TV i Veo TV. El Govern central ha concedit llicències també a Quatro i a La Sexta.

Al marge dels canals estatals, IB3 podrà emetre dos canals en digital i falten per adjudicar dos canals autonòmics més. Existiran també quatre canals insulars, dos dels quals gestionats pel Consell corresponent. I, finalment, ja s'han adjudicat les llicències digitals de 28 canals locals, que hauran de ser operatius abans del 2008.

A part de la millora de la qualitat de la imatge i el so, la principal novetat de la TDT és la interactivitat. En el futur, la televisió permetrà que cada usuari configuri la programació al seu gust. L'espectador podrà triar els programes que vol i els podrà veure sense anuncis. Fins que això arribi, el sistema digital permetrà un teletext amb més opcions i continguts i més oferta de canals temàtics (de jocs o meteorològics, per exemple).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris