muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El PP rebutja per partidista el discurs de Socias en el Dia de la Constitució

El delegat parlà de les «bubotes» que anuncien «impossibles ruptures d'Espanya»

95560

Ramon Socias criticà en el seu discurs l'actitud dels «salvapàtries» i dels que «sembren l'odi».


«Sense doblers no serà possible l'autogovern... per tant, la del finançament serà la mare de totes les batalles». No és que George Bush pare s'hagi començat a interessar per la política autonòmica, són paraules pronunciades ahir pel president del Govern balear, Jaume Matas, al saló gòtic del palau de l'Almudaina.

El cap de l'Executiu aprofità l'acte de commemoració del 27è aniversari de la Constitució per llançar un missatge al Govern central: les Illes Balears necessiten més recursos per poder assolir noves competències i atendre les necessitats de la població, que ha augmentat un 25 per cent en el transcurs dels darrers cinc anys.

Matas, a qui va precedir en la seva intervenció el delegat del Govern, Ramon Socias, va recordar que l'Estat inverteix en cada ciutadà de l'Arxipèlag «un 40 per cent menys que en la resta dels espanyols».

Prou de discriminació
Per acabar amb aquesta discriminació, Matas considerà que s'ha d'establir un nou sistema de finançament a través del qual s'arribi a un «equilibri econòmic just» entre els diversos territoris.

El president balear tornà a al·ludir a la necessitat que el nou model de finançament es negociï de manera multilateral entre les distintes comunitats autònomes.

Matas assegurà que les decisions que s'adoptin respecte d'una autonomia «afectaran ineludiblement les altres. Per aquet motiu, exposà el seu temor que la reforma dels estatuts d'autonomia «pugui variar les regles del joc i això acabi perjudicant els nostres interessos», en clara referència a la proposta d'Estatut català. A continuació, afegí que si la reforma de qualque norma marc autonòmica inclou el finançament, les Illes Balears tindran tot el dret a introduir les mateixes demandes.

Al marge de la qüestió del finançament, que ocupà la majoria de l'al·locució del president de les Balears, Matas també defensà la vigència de la Carta Magna.

Al final del seu discurs, recordà que l'actual Constitució es va elaborar amb la premissa de «no introduir cap precepte que resultàs innacceptable per a la majoria de les forces polítiques».

En opinió de Matas, aquesta hauria de ser la pauta d'actuació pels polítics actuals.

L'homenatge a la Constitució començà amb la lectura de diferents articles a càrrec de disset ciutadans originaris d'altres tantes comunitats autònomes i que resideixen a les Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris