algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El 15'2% dels balears viuen per sota del llindar de la pobresa

En canvi, el 18'8% de les famílies tenen ingressos superiors a 35.000 euros anuals

Un 15'2% dels ciutadans de les Balears viu per sota del llindar de la pobresa, amb menys de 440 euros al mes. Així es desprèn de l'Enquesta de condicions de vida 2004, que ahir va fer públic per primer pic l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons l'informe, l'Arxipèlag té un 4% menys de pobres que la mitjana estatal i se situa en una posició intermèdia entre Madrid (amb un 9'5% de pobres) i Extremadura (amb un 37%).

Les Balears són la sisena Comunitat amb més ingressos nets per llar, 23.096 euros (la mitjana estatal és de 21.551), només superada per les de Madrid, Catalunya, Euskadi, Navarra i Cantàbria. L'ingrés mitjà per persona a les Illes és de 8.601 euros, el cinquè més alt, com els salaris, que se situen un 8'5% per sobre de la mitjana estatal.

A l'Arxipèlag, gairebé dues de cada deu famílies (18'8%) tenen ingressos anuals superiors a 35.000E (la mitjana estatal és del 14%). Només Catalunya, Navarra i Ceuta i Melilla registren un percentatge més alt de famílies molt riques.

Tot i que les de les Balears es trobin entre les més riques, també són les que més doblers destinen a l'habitatge, 271 euros mensuals, una xifra només superada per la de Madrid, amb 283 euros. Aquest import, que inclou el lloguer o els interessos de la hipoteca, la comunitat o l'aigua, supera de llarg la mitjana estatal, de 205 euros mensuals.

Encara en relació amb l'habitatge, l'estudi revela que les Illes són la CA amb un índex més alt de famílies que viuen en cases de lloguer a preu de mercat, un 17'9%, mentre que la mitjana estatal és del 7'7%. Per contra, és també una de les que tenen un menor percentatge de llars amb habitatge en propietat, un 73'9%, només per sobre de Canàries i Ceuta i Melilla, i lluny de la mitjana estatal, del 82%.

Quant a la situació econòmica, una de cada tres famílies (un 33'2%) afirma que no es pot permetre una setmana de vacances (la mitjana estatal és del 43'9%), i un 28'5% de llars no té capacitat per afrontar despeses imprevistes (la mitjana general és del 39'2%). Gairebé totes tenen telèfon, televisor i rentadora i un 82'1% té cotxe, el percentatge més alt d'Espanya. La meitat de les famílies que no en tenen asseguren que no s'ho poden permetre.

Segons l'enquesta realitzada a 15.000 llars de l'Estat, els problemes principals per a les de les Illes són el soroll dels veïns o del carrer (un 28'5% de les 342.200 famílies se'n queixa), la contaminació i altres problemes ambientals (un 16'9%) i la delinqüència i el vandalisme (un 16%). La meitat de llars, però, afirma que no té cap problema.

Respecte de l'atenció sanitària, només un 2'5% dels ciutadans de l'Arxipèlag que necessitaven anar al metge o rebre tractament, no ho feren. El motiu principal va ser la manca de temps o el fet d'estar en llista d'espera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris