algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Menchú diu a Palma que «cap tanca electrificada aturarà la immigració»

La premi Nobel de la Pau creu que la solució passa per la cooperació

La premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú advertí ahir a Palma que «cap frontera electrificada o tanca, per molt alta que sigui, no aturarà la immigració», en al·lusió a les mesures fixades pel Govern espanyol a Ceuta i Melilla.

Menchú va fer aquesta consideració ahir vespre durant una conferència organitzada per les fundacions de Sa Nostra i Iberostar i que comptava amb el suport del Govern.

De fet, els amfitrions de Menchú a l'acte foren Llorenç Huguet, president de la Fundació de Sa Nostra, i Miquel Fluxà, el seu homòleg de la fundació d'arrel hotelera. A més, Menchú fou rebuda pel president Jaume Matas, qui compartí la taula amb ella, Huguet i Fluxà.

La conferència creà gran expectació entre el públic mallorquí, que omplí la sala d'actes del centre cultural. Asseguts com a espectadors també hi havia bastants cares conegudes, com ara la del president del Parlament, Pere Rotger; els consellers del Govern Francesc Fiol i Encarnació Pastor; i la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, entre d'altres.

Després d'una breu introducció i de les paraules d'admiració d'Huguet, Fluxà i Matas, Menchú començà a fer valoracions sobre allò que pensa que és la immigració. En aquest sentit, la premi Nobel de la Pau explicà la realitat llatinoamericana, de la qual fugen any rere any milers de persones «per trobar un millor futur als Estats Units» o a la Unió Europea, allò que ella denomina com «el món virtual».

Des d'aquest punt de vista, Menchú advertí que si no es realitzen millores polítiques públiques, millors lleis i s'estimulen més «les lleis i el desenvolupament sostenible», no serà possible frenar la immigració. Dit això, la líder indígena maia, que començà la intervenció en la seva llengua pròpia, el quitxé, denuncià que «el tractat de lliure comerç (que promou els Estats Units) és lliure per a alguns i d'esclavatge per a molts».

Igualment, Menchú es queixà de les nombroses «frustracions» creades entre els immigrants que són deportats als seus països d'origen i que contribueix «a la irritació» i a la creació d'organitzacions criminals, com les bandes juvenils (maras) o les màfies. La recepta per a aquesta malaltia és «crear el somni dels immigrants al país d'origen», sentencià la premi Nobel davant un públic expectant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris